Lezing: “Art Nouveau of Jugendstil” door Tom Spamer

Wanneer

09/09/2014    
20:00 - 22:30

Waar

Streekmuseum De Achtzaligheden
Kapelweg 2, Eersel, 5521 JJ

Na de veelheid van kunststijlen, die in de 19de eeuw om beurten de boventoon voerden, dook er kort voor 1900 een nieuwe beweging op. Zo nieuw dat de naam ervan eenvoudig Art Nouveau werd, de Nieuwe Kunst. En het was letterlijk beweging van sierlijke lijnen in totaal nieuwe patronen. Jonge kunstenaars voelden zich er door geînspireerd, zodat al gauw de naam Jugendstil opkwam. In Engeland sprak men van de Liberty Style vanwege de vrijheid, die de kunstenaar voor zich opeiste of van de Modern Style. Die laatste benaming werd overgenomen in Italië. Omdat men zich wenste af te scheiden van de oude kunstwereld sprak men in Duitsland en Oostenrijk van de Sezession, de Afscheiding. De nieuwe kunst ontstond vrij plotseling in Brussel en werd meteen overgenomen door Parijs. Het ging als een sneltreinvaart over de westerse wereld, de US inbegrepen. Een aanverwante stroming in Engeland kreeg vooral aanhang in Duitsland en Oostenrijk. Men situeert deze stroming in het algemeen in de periode 1890 tot 1914 de zg. Belle Epoque. Het hoogtepunt lag echter in de periode van 1895 tot 1905. Daarna is het élan er uit en ziet men alleen nog maar navolgers. In die jaren ontstonden prachtige kunstwerken zowel in de bouwkunst als in de interieurs, met verbazingwekkende hoogtepunten in affiches, glaswerk en sieraden. Dit alles wordt zichtbaar in vele schitterende dia’s.

Ton Spamer studeerde geschiedenis in Utrecht en doceerde dit vak aan het Peelland-College te Deurne. Als voorzitter, vice-voorzitter en bestuurslid van de Openbare Bibliotheek, de Culturele Raad Deurne, de Provinciale Bibliotheek-Centrale, allerlei landelijke besturen en ministeriële commissies heeft hij vele ervaringen op kunnen doen in geschiedenis en organisaties. Hij geeft cursussen over geschiedenis en kunst, lezingen en publiceert over Deurne in de Brons- en Ijzertijd, de Willibrordusparochie in Deurne van 700-1800, over Deurnese toponiemen en in Duitsland over laat-middeleeuws kleinstedelijk patriciaat. Hij vertaalt Duitse kunstcatalogi en vakliteratuur. Oprichter/redacteur van “Durninum” fonds voor cultuurhistorische publicaties over Deurne.

Niet-leden zijn ook van harte welkom en betalen 5 euro entree waarvoor zij ook koffie of thee geserveerd krijgen. Inlichtingen bij Frans Teunis tel. 0497-515188