Lezing: ”August von Bonstetten, een Zwitsers militair schetst ’s-Hertogenbosch in 1815 tot 1824” door Jac Biemans

Datum: dinsdag 8 mei 2018
20:00 - 22:30

Locatie
Kempenmuseum De Acht Zaligheden


 

August was als Zwitsers officier in dienst van het leger onder Willem 1. De begaafde jongeman hield vanaf de eerste dag van zijn vertrek naar Nederland een dagboek bij.

Maar hij maakte daarbij ook nog talloze tekeningen en schetsen. Deze unieke ego-documenten werden gevonden in particuliere collecties in Argentinië, Frankrijk en Zwitserland en door hr Biemans tot een geheel gesmeed om ons een fascinerende inkijk te geven in het ’s-Hertogenbosch in de eerste jaren van de Verenigd Koninkrijk der Nederlanden. In de lezing krijgen we zicht in de spannende speurtocht naar de documenten, leren we meer over de Zwitserse krijgslieden, het dagelijkse leven, zijn eet- en drinkgewoonten, verliefdheden, omgang met collega’s en niet te vergeten ontmoetingen met autoriteiten, burgers en kunstenaars. We proeven ook zijn afkeer tot het militaire patroon en zijn kunde in het tekenen en schilderen van de beelden van den Bosch.

Jac Biemans (Maarheeze 1963) studeerde geschiedenis aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Studeerde in 1991 cum laude af op een onderzoek naar het Protestantisme in Budel en Maarheeze. Werkt in het archiefwezen van de gemeente ’s-Hertogenbosch en is actief bij lokale en regionale erfgoedorganisaties. Is betrokken bij talrijke publicaties als auteur of beeldredacteur zo ook voor Brabants Heem.

Niet-leden zijn ook van harte welkom tegen betaling van 5 euro incluis kop koffie. Nadere inlichtingen Frans Teunis tel. 0497-515188 of mail f.teunis@chello.nl