Lezing: “Berlijn een bezoek waard” door Ton Spamer

Datum: dinsdag 14 mei 2019
20:00 - 22:30

Locatie
Kempenmuseum De Acht Zaligheden


Berlijn is lang achtergesteld bij steden als Rome, Parijs en Wenen. Toen het ontstond was Rome al bijna 2000 jaar oud en Parijs en Wenen hadden ook al 1000 jaar achter de rug. Pas in de 18de eeuw begint het mee te spelen in de Europese politiek. Tijdens rijkskanselier Bismarck was het aan het einde van de 19de uw zelfs het zenuwcentrum van Europa. Maar in de 2de Wereldoorlog wordt het zo goed als verwoest en de communistische periode legt er dan ook nog eens een grauwsluier overheen. Wat gaan we er zoeken. Dat het rond 1900 een bruisende wereldstad is met prachtige monumenten en bovendien een centrum van wetenschap is de  meesten onbekend. In de 20er jaren van de vorige eeuw is Berlijn beroemd en berucht om zijn uitgaansleven. Er worden geruchtmakende films opgenomen. Gelukkig is de oorlogsschade waar mogelijk hersteld en in sommige gevallen moet dat letterlijk worden genomen, d.w.z. van de grond af opnieuw gebouwd in de oorspronkelijke versie. Doel daarvan is de grandeur van vroeger weer tot leven wekken. Zelfs het voormalige keizerlijk paleis is – althans wat de gevels betreft-   weer herrezen uit het niets. Maar er is ook spraakmakende nieuwbouw. De lezing voert U door het verleden en vooral door het aantrekkelijke heden met zijn wereldberoemde musea. Daarnaast verschaft Ton Spamer ook functionele toeristische informatie.

Ton Spamer

Ton Spamer studeerde geschiedenis in Utrecht. Na een loopbaan in onderwijs en landelijke bestuursorganisaties is hij nu actie in onderzoek en als publicist.

 

Niet-leden zijn ook van harte welkom en betalen 5 euro incluis koffie of thee. Voor nadere inlichtingen F. Teunis 0497-515188