Lezing: “De Duitse Orde, de commanderij Gemert en de landscommanderij Alden Biesen in België”; door Harrie Toussaint en Wil Coolen

Wanneer

14/01/2014    
20:00 - 22:30

Waar

Streekmuseum De Achtzaligheden
Kapelweg 2, Eersel, 5521 JJ

Bij aanvang van het 2de millennium werd het Heilige Land door de Islam bezet. Pausen riepen de westerse wereld op om gewapenderhand het Heilig Land te “bevrijden”. De bekende kruistochten. Uit deze kruistochten ontstonden verschillende ridderorden waarvan de Tempeliers en de Johannieters het meest bekend zijn. In 1190 werd tijdens de 3de kruistocht in Akko de Duitse Orde opgericht; een door Duitse kooplieden gesticht hospitaal voor de verzorging van vooral de Duitse strijders. Rond 1220 verlegt de Orde haar aandacht naar streken ten zuiden en ten oosten van de Oostzee. Als in 1291 de Turken Akko hebben veroverd trekt de Orde zich via Venetië helemaal terug naar Mariënburg waar zij haar hoofdzetel in 1309 vestigt. In dit deel van Oost-Pruisen bouwt de Orde een eigen staat op. Midden 15de eeuw echter moet de grootmeester zich voegen in de rol van leenman van de Poolse koning en brokkelt zijn wereldse macht verder af.

In 1809 wordt de Orde door Napoleon opgeheven, maar in de Habsburgse landen blijft de Orde bestaan. Eerst in 1928 wordt de Orde een zuiver religieuze orde met hoofdzetel in Wenen. Jammer is dat de Nazi’s de wereldlijke identiteit stalen door het kruis van de Orde samen te voegen met de swastika. Tot zover het 1ste deel van de lezing. Na de pauze is er extra aandacht voor de rol van de Orde in onze streken en de lotgevallen van deze expliciet katholieke instellingen. Extra aandacht is er voor de losmaking van de Balije Utrecht in 1581 om redenen van lijfsbehoud. Deze moest verder gaan als protestant charitatieve instelling onder de naam van Het Duitsche Huis.

Wil Coolen (bouwkundige) en Harrie Toussaint (maatschappelijk werker) zijn beide oud-collega’s van de gemeente Valkenswaard. Valkenswaard kent zijn eeuwenoude processie naar Handel die in de Generaliteitsperiode kon blijven bestaan dankzij de soevereiniteit van de Heerlijkheid (commanderij) Gemert, eigendom van de Duitse Orde. Katholieken tot aan den Bosch en Nijmegen toe kwamen naar Gemert en Handel om openlijk de H.Mis te kunnen vieren dankzij deze bescherming. Beide heren zijn door hun liefde voor de Handelse processie zeer nieuwsgierig geworden naar de geschiedenis van de Duitse Orde en haar commanderijen waarvan zij deze avond zullen getuigen.

Ook niet-leden zijn van harte welkom. Zij betalen 5 euro p.p. incluis koffie of thee in de pauze. Inlichtingen bij Frans Teunis tel. 0497-515188

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *