Lezing: “De Familie Mirandolle” door Annie Biezen

Datum: dinsdag 14 november 2017
20:00 - 22:30

Locatie
Kempenmuseum De Acht Zaligheden


Juffrouw Georgine Mirandolle is de eerste bewoner en ook bouwopdrachtgever van het pand dat wij kennen als Kunstzaal De Hooge Hees, dat door de familie van den Brink in heel Nederland bekend is gemaakt. Ook onze voormalige koningin Beatrix toonde regelmatig belangstelling voor de geëxposeerde beelden e.d.  Annie Biezen zal ons leiden door de familiegeschiedenis van de familie Mirandolle, die begint in 1692 en zal eindigen bij het overlijden van Georgine.

De familie die oorspronkelijk uit Italië komt en zich zal vestigen in Frankrijk zal later naar Nederland vertrekken omdat zij als hugenoot niet meer in Frankrijk gewenst zijn. In de familie komen veel chirurgijnen voor die later promoveren tot medicine doctor. Op zeer hoog niveau zijn zij gekend want zij zijn verantwoordelijk voor de gezondheid Van Anna van Hannover, echtgenote van stadhouder Willem IV en zijn lijfarts van o.a. Willem I, II en III.

Bovenstaande, gelardeerd met vele beelden, wordt behandeld voor de pauze en daarna gaat Annie Biezen verder met de geschiedenis in de 19de eeuw als wij kennis maken met de grootouders van Georgine.  Dan zal blijken dat de grote rijkdom van Georgine uiteindelijk  afkomstig is uit Oost-Indië maar ook uit West-Indië; een stukje koloniale geschiedenis. Vervolgens komt de betekenis van juffrouw Mirandolle voor onze omgeving aan de orde. Ook verhalen die de ronde doen en de anekdotes over “Freule” Mirandolle zijn onderdeel van haar geschiedenis.

Niet-leden zijn van harte welkom. Zij betalen 5 euro pp, maar krijgen daarvoor ook koffie en thee in de pauze. Inlichtingen bij Frans Teunis tel 515188.

  • Twitter
  • Facebook
  • LinkedIn
  • email
  • PDF
  • Print