Lezing: “ Eindhoven/Bata en de ramp van 1 februari 1953” door Peter Trommar

Datum: dinsdag 10 april 2018
20:00 - 22:30

Locatie
Kempenmuseum De Acht Zaligheden


1 Februari j.l. was het 65 jaar geleden dat ons land werd getroffen door de grootste natuurramp van de 20ste eeuw. Meer dan 1800 slachtoffers waren te betreuren  bij deze alles verwoestende stormvloedramp. Hoe dit kon gebeuren wordt besproken vanuit de geologische en waterstaatkundige geschiedenis. Oorspronkelijke filmbeelden laten zien hoe wind en water die nacht tekeer gingen. Speciale aandacht krijgt de rol die Eindhoven heeft gespeeld bij de hulpverlening. Door de vele acties, het opnemen van meer dan 1500 evacuees en het adopteren van de gemeente Halsteren liet Eindhoven zich van de beste zijde zien. De positie van Bata in Best was heel bijzonder omdat nogal wat Bata werknemers familie hadden in de ondergelopen gebieden. Verder komen de deltawerken aan de orde en stellen we de vraag of Nederland nu echt veilig is.

Peter Trommar is oud aardrijkskundeleraar met bijzondere belangstelling voor de historische geografie. Publiceert regelmatig over onderwerpen die te maken hebben met de ontwikkeling van de stad Eindhoven.

Peter Trommar

Niet-leden zijn van harte welkom. Zij betalen 5 euro p.p., maar krijgen daarvoor ook koffie en thee in de pauze. Inlichtingen bij Frans Teunis tel. 515188