Lezing: “Het ontstaan van de Benelux-grenzen” door Aad Engelfriet

Datum: dinsdag 11 december 2018
20:00 - 22:30

Locatie
Kempenmuseum De Acht Zaligheden


Het had zo maar gekund; het nu Duitse Koblenz behorend bij Nederland. Bij Diest (nu België) vanuit Nederland de grens over naar Frankrijk. Regio Antwerpen een soort Gibraltar. Deurne was 9 jaar een grensstad en Lommel werd geruild met Luyksgestel. De Steen der Zeven Heerlijkheden op de Bergeijkse/Bladelse Heide fungeerde ooit als een Drielandenpunt tussen “Nederland”,  “België” en het Prins-dom Luik. Het Duitse Bitburg oorspronkelijk een Luxemburgse stad en Maastricht uiteindelijk bij Nederland kwam door de grote deling van Luxemburg. De Luxemburgse vlag is dezelfde als de Nederlandse omdat Luxemburg tot de geboorte van Koningin Wilhelmina viel onder onze koningen Willem I en II en III.

Omdat Nederland Zeeuws-Vlaanderen en Limburg incl Maastricht niet aan België hoefde te leveren kreeg België er de thans Belgische Duitstalige kantons voor terug.

Geldgebrek was er de oorzaak van dat de huidige taalgrens in België niet ook de grens tussen “Nederland’ en Frankrijk zou worden. Enfin……….wilt u nog meer weten over deze koehandel op hoog niveau; kom dan naar deze zeer interessante lezing .

Geldroppenaar en Rotterdammer Aad Engelfriet heeft al 47 reizen als cultuur-historisch reisleider begeleid en is ook stadsgids voor een groot aantal steden in Nederland en België.

Geeft per jaar ca 70 lezingen en kan dus vertellen. Ook is hij docent op een aantal Volksuniversiteiten.

Niet-leden zijn van harte welkom. Zij betalen 5 euro pp, maar krijgen daarvoor ook koffie en thee in de pauze. Inlichtingen bij Frans Teunis tel 515188