Lezing: “Historisch Augustijns Mariënhage” door Ingrid van Neer

Wanneer

13/01/2015    
20:00 - 22:30

Waar

Streekmuseum De Achtzaligheden
Kapelweg 2, Eersel, 5521 JJ

In april 2007 start het archeologisch team nietsvermoedend een regulier onderzoek in de tuin van klooster Mariënhage in het centrum van Eindhoven. De augustijnen willen de noordvleugel renoveren en uitbreiden met een huiskapel en een binnentuin. Het opgravingsterrein wordt een grote en interessante bouwput waar veel te zien is. Het als nieuw ogende metselwerk van de spaarbogen trekt de meeste aandacht. Daarna volgen er kleine krantenberichten over het afdwingen van een bouwstop en het zichtbaar houden van het keldergewelf. In juni wijst de Welstandscommissie het aangepaste bouwplan af waarop de augustijnen afzien van de voorgenomen uitbreiding. En zo verdwijnt in juli de fundering weer onder het zand. Helaas waren de spaarbogen inmiddels groen uitgeslagen door de confrontatie met het 21ste eeuwse milieu. Niettemin was de teruggevonden middeleeuwse noordvleugel zeer verrassend. Niemand verwachtte zoiets; noch de augustijnen (pas sinds 1890 eigenaar van het klooster) noch de gemeente die al een bouwvergunning voor de binnentuin had afgegeven. Eindhoven associeer je met Philips, DAF, TU/e en ASML, een lichtkunstfestival zoals Glow, innovatie, toegepaste techniek en design. De oude binnenstad mist zelfs 17de of 18de eeuwse gevels. Een gevolg van het bombardement in september 1944 maar vooral van het gemeentebeleid er na. Er is maar één plek in Eindhoven waar de middeleeuwse bouw nog fier overeind staat en dat is de oostvleugel van klooster Mariënhage.
In de tuin van het klooster liggen de restanten van de fundering van het eerste kasteel van de Heer van Eindhoven, Jan van Schoonvorst. Reguliere kanunniken van Sint Augustinus bouwden het klooster in 1422 en de augustijnen van de Orde van Sint Augustinus kochten het ruïneuze complex in 1890 en hebben het gerestaureerd en verder uitgebouwd. Tijdens de diapresentatie lopen wij als het ware door de tuin, gang en zolder van het middeleeuwse deel. In 2007 kwam het klooster in het nieuws met de herontdekking van de middeleeuwse kroniek “Bloemhof der Tijden” oftewel het “Florarium Temporum” van Nicolaas Clopper. De toen bekende wereldgeschiedenis is daarin beschreven en daarover krijgt u tekst en uitleg. Tenslotte bestaat het derde deel van de presentatie uit de groeiende betekenis van de augustijnen voor de stad Eindhoven in de 20ste eeuw.

Ingrid van Neer (1960) studeerde klassieke talen in Utrecht en Nijmegen. Tot 1995 lerares te Apeldoorn aan het Veluws College en in Apeldoorn aan het Sprengeloo. In 1995-1996 verbonden aan het Commanderij College te Gemert en daarna bibliothecaris van de Bibliotheek Augustijns Instituut (BAI) te Eindhoven. Beheert sindsdien de collectie en de website van zowel het Augustijns Instituut (www.augustinus.nl) als van de Nederlandse Provincie van de Augustijnen (www.augustijnen.nl). Organiseerde in 2009 en in 2014 de tentoonstellingen “Augustinus Confessiones “ en “ Augustinus in Nederland “ en geeft regelmatig presentaties over Augustinus, over de Orde en augustijnse heiligen.

De lezing is ook toegankelijk voor niet leden van de kring en zij betalen 5 euro (incluis koffie en thee). Voor nadere inlichtingen: Frans Teunis telefoon 0497-515188