Lezing: “Nieuwkomers in de natuur“ door Mari de Bijl

Datum: dinsdag 12 juni 2018
20:00 - 22:30

Locatie
Kempenmuseum De Acht Zaligheden


We kennen de natuur in onze omgeving, vertoeven er regelmatig en denken een en ander te weten van wat er leeft, groeit en bloeit. Soms zien we veel bomen verdwijnen en vragen dan waarom. Soms blijven er juist bomen liggen en vragen waarom. Dan zien we weer een ven droog liggen of juist uitgebaggerd worden en vragen waarom. Maar er verschijnen ook nieuwe leefvormen in de natuur die we niet kennen of herkennen en ook de beheerders van natuurgebieden worden daarmee geconfronteerd en een van die beheerders is de bekende columnist van het Eindhovens Dagblad Mari de Bijl. Hij gaat het in de lezing hebben over de voorbereidingen en de afwegingen om nieuwe weesdasjes te plaatsen in de bossen van Heeze. Er is een project van tamme varkens in de bossen (waarom) maar ook een project met de komst van het rauwe alternatief het wilde zwijn. Hij praat over de herintroductie van de boomkikker en de problematiek er om heen.

Na de pauze zal hij een uiteenzetting geven over het beheer van Valkenhorst en met name over de visvijvers waarvan hij prachtige beelden zal laten zien. Tja, wat heeft dat met heemkunde te maken. Veel zelfs en waar over jaren nog gesproken zal worden over wat nu wordt ingezet kan de heemkundige zeggen dat hij/zij er nog bij was.

Mari de Bijl (62) is inmiddels 38 jaar werkzaam bij Brabants Landschap in Heeze en hoopt over 6 jaar met pensioen te kunnen gaan. Begonnen als bosarbeider en doorgegroeid naar beheerder. Schrijft inmiddels 7 jaar in het ED en schreef een boek genaamd Spinsels. Schrijft de teksten en doet de voice-over van films van Mark Kapteijns. Is ook nog zanger in een trio met eigen liedjes over de natuur.

Niet-leden zijn van harte welkom. Zij betalen 5 euro pp, maar krijgen daarvoor ook koffie of thee. Inlichtingen bij Frans Teunis tel.515188