Lezing: “over de stad Wenen” door Ton Spamer

Wanneer

12/05/2015    
20:00 - 22:30

Waar

Streekmuseum De Achtzaligheden
Kapelweg 2, Eersel, 5521 JJ

Wenen is begonnen als een Romeinse vesting en niet de eerste de beste. Keizer Marcus AURELIUS stierf er. Na de val van het Romeinse Rijk bleef er bewoning bestaan binnen de oude muren. Daardoor kon in de tijd van Karel de Grote de stad vrij snel uitgroeien tot een belangrijke grensplaats.
Eenmaal in handen van de Habsburgers werd het een residentiestad. De Hofburg ontstond, nu een van de drukst bezochte stadspaleizen ter wereld, met name de appartementen van Franz-Josef en Sisi. In 1683 vond de belegering van Wenen door de Turken plaats. Wenen hield stand en dank zij de hulp uit Polen werd het Turkse leger verslagen. Daardoor ontliep Centraal Europa het risico om geheel Turks en mohammedaans te worden. Een kleine eeuw later liet Maria Theresia het slot Schönbrunn bouwen. Dat in het afgelopen jaar 2.500.000 bezoekers trok, afgerond een 7000 bezoekers per dag. Zij deed nog meer, want ze gaf de eerste wetten voor een meer humane strafvervolging, onderwijs en ziekenzorg.
Wenen is de stad van de ooit verguisde en nu zeer bewonderde Ring met zijn historiserende gebouwen. Het is ook de Stad van de Sezession, d.w.z. Klimt, Otto Wagner en Egon Schiele. Men kan er de herinneringen aan Beethoven, Schubert, en Haydn niet ontlopen. Het lichtere genre is hier vertegenwoordigt door Lanner, de familie Strauss, de Wiener Schrammeln en talloze anderen. Er zijn de monumentale straten met adelspaleizen, maar ook bochtige steegjes met wonderlijke binnenhoven. De lezing bevat ook toeristische tips, o.a. voor gebruik van openbaar vervoer.
Ton zet op zijn manier de toon van de lezing door verbanden te leggen tussen architectuur, volksvlijt, kunst, muziek en ga zo maar door.

Ton SpamerTon Spamer studeerde geschiedenis aan de universiteit van Utrecht en doceerde dit vak jarenlang aan de Peelland College te Deurne. Als voorzitter, vice-voorzitter en bestuurslid van de Openbare Bibliotheek, de Culturele Raad van Deurne, de Provinciale Bibliotheek Centrale, allerlei landelijke besturen en ministeriële commissies heeft hij veel ervaringen op kunnen doen op bestuurlijk vlak maar vooral ook kennis opgedaan verband houdend met zijn vak. Geeft cursussen over geschiedenis en kunst, geeft talloze lezingen en met veel succes vanwege zijn bevlogenheid met het gepresenteerde onderwerp en de beklijvende kennis. Doet ook onderzoek naar Deurnese toponiemen en Duits laat-middeleeuwse kleinstedelijk patriciaat.

Niet-leden zijn van harte welkom. Zij betalen 5 euro pp, maar krijgen daarvoor ook koffie en thee in de pauze. Inlichtingen bij Frans Teunis tel 515188.