Lezing: “Parijs” door Ton Spamer

Datum: dinsdag 9 oktober 2018
20:00 - 22:00

Locatie
Kempenmuseum De Acht Zaligheden


Parijs of Paname zoals de Parijzenaars het graag noemen, is een wereld op zich, een wereld die in 50 jaar totaal is veranderd zonder te veranderen! Het begon al in 1977 tijdens president Giscard d’Estaing met het revolutionaire Centre Pompidou. In de regeerperiode van Francois Mitterand is het aanzicht van Parijs wezenlijk veranderd. Parijs kreeg de Opera Bastille, het instituut du Monde Arabe, Cité de la Musique en Parc de la Villette, Le Grand Louvre met de Pyramide, La Grande Arche de la Defense,het nieuwe Ministerie van Financiën en de Grande Bibliotheque National de France. Stuk voor tuk topstukken in het stadsbeeld van Parijs. Tijdens het presidentschap van de Gaulle werd besloten de beroemde Hallen af te breken en tijdens Pompidou gebeurde dat ook met als vervanging het Forum des Halles en dat werd door Sarkozy weer afgebroken (2010). Nu staat er weer een nieuw complex. Chirac stichtte het Musée du Quai Branly. Dus elke president na de Gaulle heeft zijn naam in Parijs willen vereeuwigen. Maar binnen de beruchte Périphérique staat massaal en overweldigend het Parijs van Napoleon III en Baron Hausmann op de kaart. De boulevards en straten zoals ze dat al 100 jaar of langer doen. Geen enkele stad In Europa bezit zo’n hoeveelheid grote en indrukwekkende ikonische monumenten en restanten uit de middeleeuwen en de romeinse tijd zowel boven- als ondergronds. U krijgt in prachtige beelden bekend maar vooral onbekend Parijs te zien. Voor wie er is geweest of er naar toe wil een fijne kennismaking.

Ton Spamer

 

Ton Spamer is een gekend en zeer gewaardeerd spreker voor onze kring. Al is het dit maal wat verder weg, uw heemkundige kennis zal aanzienlijk worden verruimd.

Niet-leden zijn van harte welkom. Zij betalen 5 euro pp, maar krijgen daarvoor ook koffie en thee in de pauze. Inlichtingen bij Frans Teunis tel 515188