Lezing: “Textiel en tabak waar zijn zij gebleven” door Peter Trommar

Wanneer

10/09/2019    
20:00 - 22:00

Waar

Streekmuseum De Achtzaligheden
Kapelweg 2, Eersel, 5521 JJ

Getuigen en littekens van een roemrijk industrieel leven die de industrie in Eindhoven groot hebben gemaakt. Minder bekend is dat die industrie mede door Eindhoven en haar omgeving groot is geworden. In de presentatie komt dit extra onder de aandacht. Al in de vroege Middeleeuwen kende  de samenleving in Brabant een “genre de vie mixed”. Naast de zelfvoorzienende landbouw werd de techniek van het spinnen, weven en leerlooien thuis toegepast. Jan van Schoonvorst gaf in 1419 toestemming tot het oprichten van gildes voor de wevers, volders en looiers. Die gunstige ontwikkeling kwam in Eindhoven einde 15 de eeuw tot stilstand. Tot de Franse revolutie en het ontstaan van de Bataafse Republiek (1795) kende Brabant alleen maar ellende. Brabant werd vanuit Den Haag bestuurd door wat professor Rogier noemt “een stelletje gepommadeerde arrogante in slaap gesukkelde regenten”. Zij beschouwen het als een wingewest lees; uitbuitingskolonie. Gelukkig bleef er in Brabant wat industriële capaciteit middels de huisnijverheid, want toen er weer zelfstandigheid ontstond bleek deze snel weer te voorschijn te komen. Dat bleek uit de inventarisatie van het Nederlandse bedrijfsleven in 1800.

Eindhoven telde toen 23 textielbedrijven die 4000 mannen, vrouwen en kinderen op de loonlijst hadden staan bij een bevolking van nog geen 3000 inwoners. De groei van het bedrijfsleven kwam in Eindhoven pas echt op gang toen het werd aangesloten op het waterwegennet en verbinding kreeg via het spoor. Oud zeer in Den haag leidde ertoe dat dit nog heel wat voeten in aarde had. Na 1850 komt de tabak als 2de pijler de industriële ontwikkeling versnellen. De rol van de ondernemers en de pastoors krijgt daarbij speciale aandacht. De eerste wereldoorlog, de wereldcrisis en de 2de wereldoorlog noodzaken veel bedrijven hun poorten te sluiten, maar na WOII wordt het herstel fenomenaal. Echter, de neergang tussen 1960 en 1980 is in feite even spectaculair.

Peter Trommar is gepensioneerd geschiedenisleraar en bij de kring inmiddels bekend van eerdere lezingen. Niet-leden zijn ook van harte welkom en betalen 5 euro pp waarvoor zij ook koffie of thee krijgen in de pauze.

Inlichtingen bij Frans Teunis telefoon 0497-515188