Lezing: “Van Domineeshuis tot van Goghhuis 1764 – 2014 “ door Peter van Overbruggen en Jos Thielemans

Wanneer

12/04/2016    
20:00 - 22:30

Waar

Streekmuseum De Achtzaligheden
Kapelweg 2, Eersel, 5521 JJ

Foto boek 250 jaar Van Goghhuis Pastorie Nuenen_349x439Beide auteurs hebben bij gelegenheid van het 250-jarig bestaan van de pastorie een alom geprezen boek gepresenteerd. Het pastorieboek behandelt de bouw- en restauratiegeschiedenis, maar het verhaal over de bewoners vormt de rode draad. De auteurs geven deze avond een boeiende presentatie in woord en beeld over de inhoud van dit boek.
Twintig predikanten hebben met hun gezin in de pastorie gewoond, onder wie ook de “papenhater” Stephan Hanewinckel en de ‘rooie ‘ dominee Bart de Ligt. Hij werd in 1915, op de eerste Pinksterdag 2015 precies 100 jaar geleden, uit Brabant verbannen vanwege zijn pacifistische ideeën . Maar ook kunstenaars verbleven er: Vincent van Gogh, Nico Eekman en Henri van der Waal.
Ruud Bartlema was er tot de jaren ’70 als predikant-kunstenaar werkzaam. Daarnaast werd de pastorie begin vorige eeuw voor 30 jaar verhuurd aan ‘burgerbewoners’. De geschiedenis van al deze mensen bracht het monumentale huis en de paradijselijke tuin tot leven. Oud-Nuenenaar en landelijk bekende zanger Gerard van Maasakkers maakte zelfs ooit een studie van die tuin: hij zocht uit hoe die er uit zag in de tijd van Vincent. De pastorie heeft als “Van Goghhuis” wereldwijde bekendheid gekregen, die het plaatselijk belang ver overstijgt. De Nuenense periode van het gezin wordt belicht en geïllustreerd met afbeeldingen van schilderijen en met nog nooit gepubliceerde correspondentie van de Van Goghs. De eerste biograaf van Vincent, mr. Irving Stone, logeerde in de Nuenense pastorie om inspiratie op te doen. In de jaren ’50 kwam Vincente Minelli naar Nuenen om dit boek te verfilmen met in de hoofdrol Kirk Douglas als Vincent. Ook de soms moeizame relatie van de dominees en hun protestantse gemeente tot de overwegend katholieke bevolking van Nuenen komt aan bod. Die relatie is representatief voor de situatie in andere Brabantse plaatsen. De lezing over dit boek laat zien dat de onderlinge verhoudingen in tweeënhalve eeuw in positieve zin veranderd zijn. Een kleurrijke geschiedenis vol ontdekkingen en verborgen geschiedenissen.

Drs. Peter van Overbruggen werd in 1947 in Nuenen geboren. Na zijn gymnasiumopleiding studeerde hij theologie en Nederlandse Taal- en Letterkunde aan de Universiteit van Nijmegen. In 1973 werd hij docent aan het Augustinianum te Eindhoven, waar hij vanaf 1985 conrector en later ook plaatsvervangend rector was. In 1998 stelde hij bij het honderdjarig bestaan van zijn school een jubileumboek samen. Hij is onder meer actief als schrijver en redacteur van literair-historische artikelen voor diverse tijdschriften.

Ing. Jos Thielemans is in 1941 in Eindhoven geboren. Na zijn HBS-opleiding studeerde hij bouwkunde aan de HTS in Tilburg, waarna hij daar de architectenopleiding volgde aan de Academie voor Bouwkunst. In 1964 werd hij medewerker van een architectenbureau in Nuenen. Later kwam hij als architect-projectleider in dienst van de Gemeente Eindhoven. Hij schreef diverse boeken, o.a. over Nederwetten (Van Hooidonk tot Soeterbeek en Het Sint Anna Gilde) en over Gerwen (Bij ons in het Dorp en 50 jaar Veulenkeuring).
Niet-leden zijn ook van harte welkom. Zij betalen 5 euro en krijgen in de pauze daarvoor ook koffie of thee naar keuze. Inlichtingen bij Frans Teunis tel. 515188