Lezing: “Volksverhalen uit Noord Brabant” door Maria van Deutekom

Datum: dinsdag 12 maart 2019
20:00 - 22:00

Locatie
Kempenmuseum De Acht Zaligheden


Volksverhalen; wie kent ze niet. Maar wat verstaan we eigenlijk onder een volksverhaal. Dat en veel meer komt aan de orde in de lezing. Volksverhalen zijn heel verschillend en kunnen daardoor in categorieën worden ingedeeld. Zo is de indeling van de bekende volksverhalenverteller Jacques Sinninghe in aard- water- lucht- en vuurgeesten opvallend.

In de boeken van Willem de Blécourt is over de volksverhalen van Brabant veel interessante informatie te vinden. Als laatste staan we stil bij de volksverhalen die hier in onze regio spelen zoals het alom bekende verhaal over de kaboutermannetjes maar ook de minder bekende als het spannende verhaal van de “Gloeiige” en het wonderlijke verhaal van het witte paard.

Maria van Deutekom is docent Nederlands en Theater en vertelt verhalen in allerlei soorten en maten. De volksverhalen worden beschouwd als een aparte categorie, die lang als  een ondergeschoven kindje in de literatuur zijn bezien. Maria van Deutekom schrijft ook zelf verhalen, zoals de bundel “Vacare” die in 2017 uitkwam en ze treedt ook op als verteller.

Niet-leden zijn van harte welkom. Zij betalen 5 euro pp, maar krijgen daarvoor ook koffie en thee in de pauze. Inlichtingen bij Frans Teunis tel 515188