Academie voor de streekgebonden gastronomie: Mededelingenblad en Verzamelde Opstellen 20ste jaargang-nummer 4

Titel Academie voor de streekgebonden gastronomie: Mededelingenblad en Verzamelde Opstellen 20ste jaargang-nummer 4
Reeksnaam Academie voor de streekgebonden gastronomie
Auteur Red. Paul Hendriks
Afbeelding
Omschrijving Uitgegeven als nummer 80 van het Mededelingenblad en Verzamelde Opstellen; Beneluxperiodiek voor voedingsgeschiedenis, en-cultuur, Gastrogeografie, streekgastronomie en toerisme.

Redactioneel:

De Streekgerechten-trend zet door.

Tijdens de afgelopen horecavakbeurs BBB/European Fine Food Faire, die van 27 tot 29 januari 2003 in het
Mecc (Maastrichts Expositie en Congres Centrum) plaatsvond, sprak trendgoeroe Lidewij Edelkoort duidelijke taal:
“De mens gaat nog veel meer tijd en geld besteden aan gezonde voeding en daarom ook veel gezonder leven”. Daarbij koppelde beeldenschepster Edelkoort die trend aan de horeca vooral omdat het geweten is dat deze branche direct inpikt op nieuwe evoluties, net zoals de cosmetica- en de lingeriewereld.
Maar, zo stelde Lidewij (Li voor de vrienden) <<Het zal moeilijk zijn voor de horeca om op boven gestelde trend in te pikken, want daarbij komt nog dat de mensen elkaar steeds meer gaan opzoeken in een, vaak zelfgemaakte, setting rond het haardvuur thuis>>. Met andere woorden: liever gezellig thuis tafelen dan opgedirkt op restaurant. Nu stelt zich de vraag hoe men daarop vanuit de horeca kan inspelen. Volgens Edelkoort moet de grote lijn gezien worden in het aanbieden van een goede en eerlijke voeding tegen een huishoudelijke prijs.
Het gezonde komt bij de bereidingen sterk naar voren door het gebruik van fruit, niet zozeer als nagerecht maar meer in de plaats van groenten bij het hoofdgerecht.
De setting rond het haardvuur is een uiting van hert herleven van de clan, de uitgekozen “familie”, omdat de mensen bij een groep willen behoren. Op tafel komt dat onder meer tot uitdrukking in eenpansgerechten en voedsel dat men met de andere leden van hert gezelschap kan delen. Die behoefte aan geborgenheid uit zich eveneens in de vormgeving van culinaire creaties: steeds meer voedsel wordt gepresenteerd in de vorm van “nestjes” of gelijkaardige modellen.
Dit alles dient men volgens Lidewij, te zien in de opkomende trend waarin we de buik vol hebben van de eenheidsworst die de globalisering en de fastfood ons gebracht hebben. Daarom zullen volgens haar de streekproducten en streekbereidingen nog steeds in belang toenemen, al was het maar als hang naar de eerlijke en gezonde voeding, naar die oude geborgenheid van grootmoeders keuken.
De restaurateurs die dat alles kunnen brengen in hun “bruin restaurant” zullen zich als horecaondernemer weten te handhaven, aldus Lidewij Edelkoort.

Inhoud:

. Redactioneel.
. Wat zijn streekproducten door Jacques Collen.
. Pompoenen en pompoenen door André Delcart.
. Spijs en drank voor notabelen te Aalst in de vijftiende eeuw door prof. dr. Christrian De Backer.
. Volksculturele benadering van het element “eten en drinken” door Jacques Collen.
. Delfts maaltijdgebed.
. Over confituur, jam en gelei door André Delcart.
. Azijngebruik als culinaire toepassing door Jacques Collen.
. Academiteit.
. Komende ASG-studie uitstappen en activiteiten.
. Lezers schrijven.
. Mosticolen in de 17e. eeuw door prof. dr. C. De Backer.
. Historische vertelkookcursussen

Uitgever Academie voor de streekgebonden gastronomie
Jaar 2003
Aantal pagina’s 92
ISBN D/200/40.313/4
Rubriek
  • Cultuurgeschiedenis
  • Economische en sociale geschiedenis
  • Heemkunde algemeen
  • Volkskunde
Regio
  • De Kempen (B)
  • België overig
Plaatsnaam
Locatie 03-6
  • Twitter
  • Facebook
  • LinkedIn
  • email
  • PDF
  • Print