Academie voor de streekgebonden gastronomie: Mededelingenblad en Verzamelde Opstellen no. 70

Titel Academie voor de streekgebonden gastronomie: Mededelingenblad en Verzamelde Opstellen no. 70
Reeksnaam Academie voor de streekgebonden gastronomie
Auteur Eindred. Murielle Geypen; Monique Tilkin
Afbeelding
Omschrijving Periodiek voor voedingsgeschiedenis, streekgastronomie en toerisme; juli 2000.

Redactioneel:

Een opmerkelijke wissel binnen de redactie.
In een vereniging waar er veel draait rond vrijwilligerswerk is het logisch dat er regelmatig verschuivingen optreden. Zo werd de “post” voor eindredactie en opmaak eerder een last dan een lust voor Frank Ingelaere. Na meer dan 5 jaar op een meer dan voortreffelijke wijze voor het “zicht” van de ASG gezorgd te hebben vroeg hij de Raad van Beheer om deze taak neer te leggen. Tevens was Frank zo vrij om tijdens onze zoektocht naar vervanging voor de continuïteit te zorgen, dat we dan ook van harte apprecieerden. Mede namens de Raad van Beheer, onze oprechte waardering voor de jarenlange inzet!
Na wat zoekwerk vonden we Murielle Geypen en Monique Tilkin (respectievelijk wonende te Eksel en Hasselt) bereid deze taak over te nemen.

Smaken verschillen
reeds herhaalde malen kwam dit onderwerp her en der aan bod in ons tijdschrift. Zo ook nog in het artikel “Wallonië gourmande et santé” dat verscheen in ons laatste blad. In vele delen van de wereld worden de consumenten kieskeuriger, zuiniger en een beetje nationalistischer. Ze geven meer geld uit aan lokale dranken, dranken die niet noodzakelijk deel uitmaken van grote imperiums als van Coca-Cola. Aldus leert de firma kleiner denken want men leerde dat  één wereldwijde strategie voor elk product niet haalbaar is. Zo mislukte deze naar water, want hoe dan ook, de meeste Amerikanen blijven flessenwater een occasionele luxe vinden, terwijl de Europeanen niet zonder kunnen. En inderdaad de wereld is nu eenmaal heterogeen, er zijn nu eenmaal lokale voorkeuren en smaken.

Inhoud:

. Redactioneel door Jacques Collen.
. De hondshaai door Bart Schiltz.
. Oudenaarde: Gastvrije stad voor een geslaagde jaarvergadering door Dirk Brentjens.
. Streekgebonden specialiteiten uit Rotterdam.
. Seminaire sur le goût door Serge Perrot.
. Cinquième anniversaire de l’ORPAH door dhr. Elsouth.
. Inventarisatie van de Belgische gastronomie door Patrick De Groote.
. Academietijd: – Visser-Neerlandiaprijs voor J. van den Brandt – Goede Henri Leamire-score voor Bert Onzea – Joep Habets en Hollands Glorie – Marilène Douré – Julien van Remoortere – Visser-Neerlandiaprijs 1999 – Jozef van Herck-eremerk voor L. Lembrechts.
. ASG in de actualiteit.
. Hutsepot.
. De boekenplank – Van de grond tot in de mond – Tomaten op kleur, Tomaten op smaak – Industrialisatie in de provincie West-Vlaanderen van 1800 tot 1940 – Leefgewoontes van onze ouders en voorouders.
. Colofon
. Inhoud.

Uitgever Academie voor de streekgebonden gastronomie
Jaar 2000
Aantal pagina’s 104
Rubriek
 • Cultuurgeschiedenis
 • Economische en sociale geschiedenis
 • Landbouw, veeteelt, jacht en visserij
 • Volkskunde
Periode
 • 21ste Eeuw – 2000 tot heden
Regio
 • De Kempen (B)
 • België overig
Plaatsnaam
Locatie 02-6
 • Twitter
 • Facebook
 • LinkedIn
 • email
 • PDF
 • Print