Academie voor de Streekgebonden Gastronomie: Van grauwe pastinaak tot rode peen

Titel Academie voor de Streekgebonden Gastronomie: Van grauwe pastinaak tot rode peen
Omslag Cover of Academie voor de Streekgebonden Gastronomie: Van grauwe pastinaak tot rode  peen book
Content

Uitgegeven als “Academie voor de streekgebonden gastronomie: Mededelingsblad en Verzamelde Opstellen no 76.

Beneluxperiodiek voor voedingsgeschiedenis, streekgastronomie en toerisme.

Inleiding en doelstelling:

Lange tijd voor de eerste boeren graangewassen teelden, was de hongerige mens op zoek naar alles wat eetbaar was,boven of onder het maaiveld.
De eerste taakverdeling in het gezin en de familie, maakte van de sterkere man een rusteloze jager op wild en vogels of een visser en van de vrouwen en kinderen onvermoeibare zoekers naar rijpe bessen, eetbare kruiden, maagvullende bladeren of stengels en bewaarbare noten. Toen de voorraden, gebonden aan de seizoenen, uitgeput raakten, groef men de wortelen van planten op.; Waar men de keus had, koos men de lange, pezige wortels, die de honger rauw konden stillen…. of later in plassen met hete keien of in lederen zakken boven het vuur, konden worden gaargekookt.
Spoedig merkte men planten op met smakelijke wortels en prentte de vorm van het leuke loof in het prille geheugen als herkenningsteken.
Reeds tijdens de Oudheid ontdekte men de medische kwaliteiten van het zaad en gebruikte men de natuurlijke middelen om de pezige wortels te laten uitgroeien tot een malsere peen, dank zij verplanten, wateren en veel zorg.
De wortelpap werd een pleister op de wonden, de puree een remedie tegen talloze kwalen, het sap een gezonde schoonheidsdrank…. en het zaad…… tegengif. Gedurende de Middeleeuwen, was de blanke pee en grauwe pastinaak een constante aanwezige in de potagie (hutsepot), vooral ’s winters, gezien de wortels konden bewaard blijven.
De ervaring die wij hebben opgebouwd, bij het tot stand komen van de vijf werken, in de reeks Fruit voor Miljoenen, hadden wij daarbij voortdurend voor ogen. Dit is een bundeling en synthese van tientallen jaren speurwerk in het veld, in proefstations en gesprekken met deskundigen, na uiteraard het raadplegen van die geschreven bronnen in gespecialiseerde bibliotheken vooral in West-Europa en Noord-Amerika.

Inhoudsopgave:

Voorwoord

  • Inleiding.
  • Toelichting.
  • Inhoudsopgave.
  • Zo werd de peen ontdekt en opgegraven.
  • Zaad van Hellas.
  • Romeinse Carotas en pastinacas
  • Romeinse wortelrecepten.
  • Binnen en buiten in Zuid en Noord, gedurende de Hoge Middeleeuwen.
  • Gedurende de herfsttij van de Middeleeuwen.
  • Pastinaken bij Le Ménagier.
  • De wortel breekt alhier door doch die uit de nieuwe wereld niet.
  • Wortelen rukken op in gesloten gelederen.
  • De rode peen als kleurmiddel.
  • Traag groeit de wortel naar volwassenheid.
  • Het voorgeborchte van de industrialisatie.
  • Hutsepot.
  • Met reuzenschreden voorwaarts.
  • Worteltaart een Zwitsers recept.
  • Moderne technieken voor hedendaagse behoeften.
  • Een wortelsoep.
  • Evolutie van de productie op wereldschaal.
  • Een oranje kroon op tafel.
  • Wortel-bom.
  • Abstract of the treatise.
  • Bibliografie.
  • Over de auteur.
  • Index

Reeksnaam Academie voor de streekgebonden gastronomie
Auteur Herman Vandommele
Uitgever Academie voor de streekgebonden gastronomie
Jaar 2001
ISBN BD2001/40.313/4
Aantal pagina's 152
Rubriek Cultuurgeschiedenis, Economische en sociale geschiedenis, Landbouw, veeteelt, jacht en visserij, en Volkskunde
Regio België Overig en De Kempen (B)
Locatie 02-6