Het avontuur van de archeologie

Titel Het avontuur van de archeologie
Auteur Anne Terry White
Afbeelding
Omschrijving Oorspronkelijke titel: Lost Worlds (Random House Inc., New York)

Inleiding:

De archeologie – de kennis van oude verloren gegane culturen door middel van opgravingen – trekt een blijvende belangstelling. Niet elkeen kan of wil zich verdiepen in grote standaardwerken, voor hen is dit boek uitermate geschikt. Verhalenderwijs vertelt het over de grote opgravingen, de resultaten daarvan en de historische problemen die daardoor opgelost konden worden.
Pakkend heeft de schrijfster haar stof weergegeven. We zijn erbij als het oude Troje ontdekt wordt, we lezen geboeid het verhaal van koning Minos en bijzonderheden over de piramiden, over Toet-Ankh-Amen, over het leven van de Assyriërs. We worden binnengeleid in de machtige wereld van de Azteken en Maya’s in Centraal-Amerika. In het slothoofdstuk leren we wat er op het gebied van d archeologie nog te bereiken valt en welke gebieden nog doorzocht moeten worden. Een interessant beeld van Verloren Werelden, geschreven in vlot leesbare stijl door een ter zake kundige.

Inhoud:

Inleiding

. Deel I – Een jongensdroom – De droom wordt werkelijkheid – De schat van Priamos – Het graf van Agamennoon – Een verdwenen beschaving – Het paleis van Minos – Tekeningen en kleitabletten – Theseus en de Minotauros – De verwoesters.
. Deel II – Een uitgestrekt kerkhof – Hiëroglyfen en boze geesten – Een huis van de Ka – Teleurstelling en beloning – Contrasten – Farao’s en rovers – Toet-Ankh-Amen – In al zijn glorie.
Deel III – Het mysterie der aardhopen – Assyrië ontwaakt – Layard bereidt zich voor – Stieren, leeuwen en moeilijkheden – Midden in Koejoenjiek – Oplossing van de raadsels – Een voorspelling komt uit – Meesteres over koninkrijken.
Deel IV – Stephens doet iets – Geheimen van het oerwoud – Magie in het oude koninkrijk – Wat er in Yucatan gebeurde – Maanlicht over Chichen Itza – De bron geeft haar gehein prijs – Avonturen in de pyramide – De Grieken en de Nieuwe Wereld

Epiloog – De blik voorwaarts gericht

Uitgever Het spectrum N.V. , Utrecht / Antwerpen
Jaar 1959
Aantal pagina’s 192
Rubriek
  • Archeologie
Regio
  • Algemeen: Niet aan een land gebonden of voor alle landen
Plaatsnaam
Locatie 04-5
  • Twitter
  • Facebook
  • LinkedIn
  • email
  • PDF
  • Print