Optocht in Brabant: Over optochten, stoeten en processies in het algemeen en de Brabantse Dag in het bijzonder

Titel Optocht in Brabant: Over optochten, stoeten en processies in het algemeen en de Brabantse Dag in het bijzonder
Omslag Cover of Optocht in Brabant: Over optochten, stoeten en processies in het algemeen en de Brabantse Dag in het bijzonder book
Content

Ter inleiding:

Er worden in Brabant al van ouds alle mogelijke optochten, ommegangen of hoe men deze stoeten ook noemen wil, gehouden, of het nu bedevaarten of processies, carnavalsoptochten, rondgangen van gilden en fanfares, bloemencorso’s of Brabantse Dag-ommegangen zijn.

In Brabant meer dan elders?

Het antwoord hierop is bevestigend.

Waarom zou er in ’s hemelsnaam iets specifiek Brabants aan stoeten zijn? Het feit, dat hier nog optochten en processies worden gehouden bewijst de extraverte, Bourgondische aard van de Brabanders, die duidelijk ‘stoetvriendelijk’ zijn, zoals in dit boek verder duidelijk wordt gemaakt. Ook de optochtkoorts, waardoor de Brabander bevangen kan worden tussen het schminken en de demasqué, komt aan de orde en behalve de stoet ook…. de stoethaspel.

Uiteindelijk wordt dan de ommegang van de Brabantse Dag, de langste dag van Brabant, uit de doeken gedaan als de dag van de Brabanders, een festijn waarvoor 25 jaar geleden de grondslag werd gelegd en dat uitgegroeid is tot een cultureel, historisch en folkloristisch evenement van de grootste orde.

Het boek werd geschreven door Dr. Pieter Anton van Gennip en Anton van Oirschot met bijdragen van Jace v.d. Ven en Bert Wunderink en opgeluisterd met een ballade van Carole Vos en Ad van Drunen. Het is voorzien van vele optochtfoto’s.

Inhoud:

Hoofdstuk I – Over stoeten en stoethaspels, een stemmingsbeeld van Brabant en de Brabanders, opgebouwd uit varianten op een verschijnsel, door dr. Pieter Anton van Gennip.

Deel I over stoeten: het kind aan de kant – De eigen doden begeleiden – Opdat wij niet vergeten – ‘Sta op en schreeuw: nee’ – Met vliegende vaandel en slaande trom – Prodedamus in Pace – Naar Handel, Kevelaar of Scherpenheuvel – Zomaar voor de aardigheid.

Deel II over stoethaspels: Meditatie bij een foto: een samenvatting – De ruimte bedanst tot leefbare wereld – Typisch Brabants van kneuterig tot briljant – Eigen is geen vodje – Tussen voorstelling en démasqué.

Hoofdstuk II

De mens achter de Brabantse Dag-optocht. Het begon aan de toog, door Bert Wunderik i In de optocht onderweg, door Jace van de Ven.

– Het hoogtepunt – Competitie – Breugheliaans – Geen namaak – Mensenbescherming – Groots – Eensgezo=ind – Van overal – En verder – Pasvorm – Opsmuk – Roes – Diepe sporen – Op reis – Eigen traditie – Verslindend – Stillikes – Trots – Wie oren heeft.

Hoofdstuk III

25 jaar Brabantse Dag – Dag van de Brabanders, door Anton Oirschot. Impressies en een bloemlezing.

– Hoe het allemaal begon – De eerste vijf jaren – De boerendag – De dag werd langer en langer – Een regionale gebeurtenis – Naar een vasy thema – van heksen en spoken – Helemaal Jeroen Bosch – Schelden en spotten – Breugeliaanser dan Breugeliaans – 13, dus….bijgeloof – Harbalorfa – Het reuzenfeest – Spreuken gaan voorbij  – Houen en trouwen – Vreemd volk – Kosten en pasteien – Eeuwige jeugd – Een eindeloze dag – Iets over de centen – Boeken op maat – Brabant op z´n breedst.

Auteur Anton van Oirschot; Dr. Pieter Anton van Gennip
Uitgever De Lijster, Maasbree
Jaar 1982
ISBN 90 6486 039 4
Aantal pagina's 173
Rubriek Cultuurgeschiedenis, Sociale groepen en groeperingen, en Volkskunde
Regio Brabant Algemeen
Collectie Theo v.d. Ven
Locatie 04-1