Parels van Eersel: cultuurgeschiedenis op straat

Titel Parels van Eersel: cultuurgeschiedenis op straat
Omslag Cover of Parels van Eersel: cultuurgeschiedenis op straat book
Content

SISO-code 938.1 Geschiedenis plaatsen; afzonderlijk.

Uit het voorwoord:

Wie meer wil weten over het heden, verleden en de toekomst van Eersel hoeft slechts door het dorp te dwalen. De rijkdom aan geschiedenis is af te lezen aan de nog zichtbare oude dorpsstructuur, de fraaie woonhuizen en vooral veel opvallende voorwerpen en details in de openbare ruimte van het dorp.

In deze gids wordt aan de hand van vijftien parels over de vijftien meest markante onderwerpen uit de dorpsgeschiedenis verteld. Alle parels zijn alledaagse voorwerpen die verhalen over de geschiedenis van de plek waar ze zich bevinden. Verhalen over rijkdom, armoede en toch weer rijkdom, over handel en wandel naar Denemarken of over zorg en liefde tijdens oorlog en vrede. Zo vormt iedere parel een schakel tussen nu en toen. De parels zijn gemarkeerd door bronzen noppen in de bestrating waarop een driehoekje in de richting van het voorwerp wijst. Achter in deze gids is een plattegrond opgenomen met de verschillende locaties van de parels. Ze liggen niet aan een vaste route, zodat dwalen door Eersel een belevenis blijft waar ook het onverwachte een kans krijgt. Want niet alleen de parels zijn bijzonder, het is ook de omgeving waarvan zij deel uitmaken of ooit deel uitmaakten. Voor in de gids plaatst een tijdlijn de parels in chronologische volgorde. Dit is ook de volgorde waarin de parels in de gids zijn opgenomen. Geen enkel verhaal over Eersel staat op zich zelf. Altijd is het verweven met de gebeurtenissen in de Kempen, Brabant, Nederland en zelfs Europa. In deze gids zijn daarom ook achtergrondverhalen opgenomen die van invloed zijn geweest op de ontwikkeling van Eersel.

Inhoud / parels:

(Voorwoord) – Veldhekken – Staf van Willibrordus – Wegwijzer – Deurklink Mariakapel – Windwijzer gildehuis – Zwengels dorpspomp – Deurbel teutenwoning – Vlaggenhouder kerk – Kerkepad – Museumpoort – Boterlinde – Tramhaltebord – Kloosterpad – Kaarsenrek kapel -De contente mens – (Dankwoord, Bronnenlijst, Colofon).

Opmerking: Van dit boek is ook een eerste ontwerp (uit 2008) aanwezig in onze Heemkamer.

Auteur Redactie: Fons Gommers; Wiesje Wijngaarden
Uitgever Gemeente Eersel
Jaar 2009
Aantal pagina's 79 (+ tijdlijn en plattegrond)
Rubriek Cultuurgeschiedenis, Gebouwen en architectuur, en Heemkunde algemeen
Regio De Kempen (NL)
Plaatsnaam Eersel
Locatie 02-3-17