Van Spaendonck: een case-study naar bemiddelingsgedrag; Een schets van de spilfunctie, die mr. dr. B.J.M. van Spaendonck (1896-1967) innam temidden van bedrijfsleven en overheid.

Titel Van Spaendonck: een case-study naar bemiddelingsgedrag; Een schets van de spilfunctie, die mr. dr. B.J.M. van Spaendonck (1896-1967) innam temidden van bedrijfsleven en overheid.
Omslag Cover of Van Spaendonck: een case-study naar bemiddelingsgedrag; Een schets van de spilfunctie, die mr. dr. B.J.M. van Spaendonck (1896-1967) innam temidden van bedrijfsleven en overheid. book
Content

Uit Woord vooraf:

De gedachte om een publikatie te wijden aan leven en werk van mr. dr. B.J.M. van Spaendonck kwam wat de auteur betreft voor het eerst aan de orde tijdens een gesprek met prof. dr. H.F.J.M. van den Eerenbeemt. Deze had er kennelijk al eens goed over nagedacht, zoals later bleek uit een artikel, verschenen in het tweemaandelijkse tijdschrift van het Economisch Technologisch Instituut voor Noord-Brabant/ETIN. Dat artikel was gebaseerd op een voordracht, gehouden op 16 januari 1991 bij gelegenheid van het afscheid van mr. B.J.M. van Spaendonck jr. als voorzitter van het Provinciaal Samenwerkingsorgaan Kamers van Koophandel Noord-Brabant. Prof. Van den Eerenbeemt bepleitte een grondige studie, die de activiteiten van Van Spaendonck zou analyseren en in een breed historisch kader plaatsen. Het was tijdens een bijeenkomst van de Tilburg-Eerenbeemtkring (kortweg TEK geheten) in 1989, waar het onderwerp door hem bij mij ter sprake werd gebracht. Het idee, een boek te schrijven over deze boeiende Brabantse persoonlijkheid en de wereld waarin hij gedurende vele jaren succesvol opereerde, sprak mij zeer aan, mede gezien de kansen, die een dergelijke studie zou bieden om een aantal facetten van Brabantse sociaal-economische geschiedenis te kunnen belichten. Ook uit hoofde van functieverwantschap sprak mij het onderwerp bijzonder aan.

Inhoudsopgave:

WOORD VOORAF

ARCHIVALIA

BRONNENPUBLIKATIES EN LITERATUUR

INTERVIEWS

GEBRUIKTE AFKORTINGEN

LIJST VAN AFBEELDINGEN

LIJST VAN BIJLAGEN

INLEIDING

I BAREND VAN SPAENDONCK, een duizendpoot_1. Van Spaendoncks jonge jaren_2. Van Barend tot Barend-Jan.

II ACHTERGRONDEN_A. Het interbellum_B. Oorlog en vrede_C. De vijftiger jaren.

III VOORNAAMSTE ACTIEVELDEN_A. Het smeden van een solide achterban: de zuidelijke werkgevers_B. De industrie als basis_C. De Kamer van Koophandel, een nuttig apparaat_D. Onderwijs_E. Het Haagse web_F. Buitenlandse contacten.

IV THEMATISCHE INVALSHOEKEN_A. Protectie en vrijhandel_B. Arbeidsverhoudingen_C. Sociale verzekeringen_D. Van crisisordening tot Publiekrechtelijke Bedrijfsorganisatie.

V VAN IMPROVISATIE NAAR ORGANISATIE: HET BUREAU VAN SPAENDONCK_1. De startjaren thuis, in de Heuvelstraat en op de Heuvel_2. In panden aan de Willem II-straat_3. Stichting  mr. B.J.M. van Spaendonck_4. Niet alles meer op één schouder_5. Een nieuwe beheersstructuur_6. De vestiging aan het Reitseplein.

EPILOOG

CONCLUSIE

BIJLAGEN

INDEX VAN GEOGRAFISCHE NAMEN

INDEX VAN NAMEN VAN PERSONEN, BEDRIJVEN EN INSTELLINGEN

CURRICULUM VITAE AUTEUR

Reeksnaam Bijdragen tot de geschiedenis van het Zuiden van Nederland (Deel XCVII)
Auteur Dr. G.C.P. Linssen
Uitgever Stichting Zuidelijk Historisch Contact
Jaar 1994
ISBN 90-70641-47-X
Aantal pagina's 292
Rubriek Cultuurgeschiedenis, Economische en sociale geschiedenis, Genealogie, en Sociale groepen en groeperingen
Periode 19de Eeuw (Industrialisatie) - 1800 tot 1900, 20ste Eeuw 1ste helft -1900 tot 1950, en 20ste Eeuw 2de helft - 1950 tot 2000
Regio Brabant Algemeen en Midden en West Brabant
Plaatsnaam Tilburg
Collectie Theo v.d. Ven
Locatie 04-2-20