Vooruit denken en verwijlen: De (re)constructie van het plattelandschap in Zuidoost-Brabant, 1920-2000

Titel Vooruit denken en verwijlen: De (re)constructie van het plattelandschap in Zuidoost-Brabant, 1920-2000
Omslag Cover of Vooruit denken en verwijlen: De (re)constructie van het plattelandschap in Zuidoost-Brabant, 1920-2000 book
Content

NUR 680

Woord vooraf:

Men mag, dames en heren , stellen dat het Welvaartsplan 1947 een vooruit-denken inhield op economisch terrein en een verwijlen bij een leefpatroon, dat men vanouds kende.
Na een ruimtelijke ‘salto mortale’ van enkele decennia is het Noord-Brabantse platteland gedegradeerd tot een slonzige lappendeken en verstedelijkte biotoop waar intensieve veehouderij, bedrijventerreinen en dorpsuitbreidingen de aanwezige kwaliteiten van natuur en landschap hebben uitgehold. Daarom zijn door provincie, gemeenten en maatschappelijke organisaties zogenoemde reconstructieplannen opgesteld die het groene erfgoed van Brabant weer toekomstbestendig moeten maken.
In Vooruit denken en verwijlen plaatst Joks Janssen deze actuele transformatieopgave in een historisch perspectief. De door de overheid aangestuurde herinrichting van het platteland blijft immer niet beperkt tot vandaag. Al sinds het begin van de vorige eeuw houdt de overheid zich bezig met de ordening en inrichting van het landelijk gebied. Vooruit denken en verwijlen volgt de verrichtingen op dat terrein door vanaf 1920 de bijdragen van de stedenbouwkunde en planologie aan de inrichting van het platteland in de regio Zuidoost/ Brabant te analyseren.
De studie bied een verrassend perspectief op de ontwerpers en planners die in opdracht van de provincie de inrichting van het platteland in Zuidoost/Brabant ter hand hebben genomen.De denkbeelden achter en de praktijk van de stedenbouw en planologie worden vakkundig en toegankelijk op een rij gezet. De studie analyseert het complexe krachtenveld waarbinnen de (on)mogelijkheden van de ruimtelijke ordening om de plattelandsontwikkeling te sturen.

Inhoud:

Woord vooraf

  • Inleiding – Plattelandschap – Vraagstelling – Leeswijzer
  • Visies op het platteland– Inleiding – Genese van het landschap – Van productief naar consumptief platteland – Het platteland als contramal – Samenvatting en analyse
  • Ruimtelijke kaders voor een moderniserende regio – Inleiding – Eindhoven en de regio – Inrichting en vormgeving van het platteland – In geordende banen – Samenvatting en analyse.
  • Een ordening op katholieke grondslag – Inleiding – Welvaartsplanning – Een katholieke woningbouwpolitiek – Rurale planning – Samenvatting en analyse.
  • De evolutie van een verstedelijkt landschap – Inleiding – Uitdijende cirkels – Naar een integrale planning – Tussen feit en fictie – Samenvatting en analyse.
  • De architectuur van het rurale Brabant – Inleiding – De architectuur van het planningsproces – De sociaal-culturele architectuur – Een solidaristische architectuur – Ruimtelijke architectuur – Samenvatting en analyse.
  • Epiloog. Vooruit denken – Ontginning – Verbeeldingskracht en ontwikkelmacht – Tot slot
  • Summary

Geraadpleegde archieven – Geraadpleegde bronnen en literatuur – Index van geografische namen – Index van persoonsnamen – Over de auteur.

Auteur Joks Janssen
Uitgever Stichting Zuidelijk Historisch Contact (ZHC)
Jaar 2006
ISBN 90 70641 78-x
Aantal pagina's 300
Rubriek Economische en sociale geschiedenis, Gebouwen en architectuur, Landbouw, veeteelt, jacht en visserij, en Nijverheid en industrie
Periode 20ste Eeuw 1ste helft -1900 tot 1950 en 20ste Eeuw 2de helft - 1950 tot 2000
Regio Zuid-Oost Brabant
Locatie 07-4