Het jaar 2021 – Uitgeroepen tot Brabants Kloosterjaar


Het is een bijzonder jaar, en dan hebben we het ditmaal een keer niét over het corona virus. Nee het is een bijzonder jaar omdat het jaar 2021 uitgeroepen is tot Brabants Kloosterjaar. Op 10 februari opende onze Koning Willem-Alexander het jaar van het Brabants Kloosterleven in een live uitzending vanuit het 650 jaar oude klooster Sint Agatha. 

Vanwaar zo’n feestelijke opening? Nou bijvoorbeeld omdat de norbertijnen van de Abdij van Berne, vieren dat hun orde 900 jaar geleden werd opgericht. Reden genoeg voor een feestje zou u misschien kunnen denken, maar voeg daaraan de volgende jubilea toe en u begrijpt waarom het een bijzonder jaar is: de zusters Clarissen volgen 550 jaar de kloosterregels van Clara van Assisi en doen dat sinds 300 jaar vanuit het klooster in Megen. De Kruisheren wonen al 650 jaar in het klooster in Sint Agatha. Dat klooster is daarmee het oudste aan één stuk bewoonde klooster van Nederland. Bovendien hebben we nog de  gemeenschap van de Norbertinessen van Sint-Catharinadal in Oosterhout die 750 jaar geleden werden opgenomen als zelfstandig vrouwenklooster in de Orde van de Norbertijnen. Zij waren destijds nog gevestigd in Wouw.

Om het te vieren zijn er verschillende feestelijke publieksactiviteiten. Om er een aantal te benoemen: er worden boeken gepubliceerd, er is een bijzonder wandelpad langs 50 kloosterplekken uitgezet en verschillende kloosterproducten zullen verkrijgbaar zijn waaronder ook jubileum Kloosterbier wat speciaal gebrouwen is. Meer informatie hierover is te vinden op www.brabantskloosterleven.nl

Vandaag de dag zijn er nog 450 kloosters te vinden in Brabant. Dat het kloosterleven een belangrijk deel van onze geschiedenis is geweest mag duidelijk zijn aangezien rond 1960 Nederland het hoogste aantal kloosterlingen ooit behaalde met bijna 50.000 Nederlanders. Van alle landen in de hele wereld had Nederland in absolute getallen het hoogste aantal missionarissen.

Brabants Kloosterleven in cijfers:

– In Brabant zijn er meer dan 660 gebouwen die dienst hebben gedaan als klooster, 450 daarvan staan nu nog overeind.
– Het eerste klooster werd gesticht in het jaar 1134 in Berne, bij Heusden aan de Maas.
– In de middeleeuwen waren in Brabant meer dan 150 Kloosters
– Rond 1800 zijn er nog 15 bewoonde kloosters over.
– In 1861 zijn er in Nederland 39 mannen- en 139 Vrouwenkloosters, waarvan ongeveer de helft in Brabant.
– Op het hoogtepunt, zo halverwege 1900 zijn er tienduizenden kloosterlingen actief.
– Rond 1960 had Nederland in absolute getallen het grootste aantal missionarissen ter wereld.
– Circa 9.000 kloosterlingen vertrokken naar het buitenland, veelal vanuit Brabant.
– Er zijn momenteel in Brabant rond de 60 kloostergemeenschappen actief. Een tiental daarvan geeft aan hun werk voort te zetten.

Meer informatie, geschiedenis en informatie over de activeiten zijn te vinden op www.brabantskloosterleven.nl.