Verslag Brabantse Heemdagen 2012 “Tussen Fort en Vesting “

Heemkundekringen ‘De Willemstad’ en “die Overdraghe” hadden een zeer gevarieerd programma samengesteld. Wij zandpiepers hebben geen idee van de uitgestrektheid van de ommelanden in West Brabant. Wuivend graan, klei-aardappelen, suikerbieten en vroeger veel vlas en tegenwoordig appel- en perenbomen; het kan niet op. Om 8.30 moest men zich in Willemstad melden bij het Arsenaal op donderdag 9 augustus. Daar in de gemeente Moerdijk waartoe, Willemstad, Klundert, Fijnaart, Standaardbuiten en Zevenbergen behoren werden we hartelijk ontvangen, uiteraard met koffie of thee en een Willemstad specialiteit. Het officiële gedeelte d.w.z. de opening werd door de voorzitter van Brabants Heem gedaan, waarna de ceremonie protocolaire plaatsvond. Overdracht van de Brabants Heem vlag onder voorlezing van een proclamatie en de aanbieding van een zilveren schild voor aan de Schellenboom door de organisator van 2011, de voorzitter van de kring Uden; uiteraard onder voorlezing van een proclamatie. Na een inleiding over de stadsgeschiedenis ging men aan de wandel over en langs de stadswallen en werd de Koepelkerk bezocht, met aan het orgel afwisselend vader en zoon concerterend en voorts was er van alles te zien onderweg tot we aan het Mauritshuis kwamen. Een juweel van een gebouw, grotendeels door Prins Maurits betaald en uitgevoerd met luiken in de kleuren van de Markies van Bergen op Zoom. Slenteren, stoppen. kijken een vermoeiende bezigheid werd beloond met een busreis naar een voetpad richting Fort Sabina. En de bus was een gerestaureerde BOVA bus (Valkenswaard) uit 1967. Bij dit voetpad aangekomen kreeg men een knapzak hangend aan een draagstok met daarin de lunch. Opeten bij Fort Sabina. In dit Fort bevonden zich vroeger 500 manschappen en twee waschvrouwen om het Holland Diep te verdedigen. Men beschikte slechts over 6 latrines in een gebouw met metersdikke muren. Fris zal het er wel niet zijn geweest en dat allemaal ter verdediging van ons vaderland.

Via een wandeling door het natuurgebied St. Antoniegorzen kwamen we bij de Volkeraksluizen aan. Ongelooflijk om te zien met al zijn duwboten, zeilboten, tankers enz. De capaciteit van de sluizen is al weer te klein en zullen verdubbeld moeten worden. Als je dan zoiets ziet en al dat water van het Hollands Diep dan moeten wij ons maar behelpen met Dommel, Keersop, Run e.d.

Terug in Willemstad was men zo volgeladen met informatie, dat een wandeling op eigen gelegenheid door de rest van Willemstad geen uitdaging meer gaf. De prachtige terrassen bij dit stralende weer waren een veel grotere uitdaging. Zo rond de klok van zessen werd men weer in het Arsenaal verwacht voor een heerlijke maaltijd, bijbuurten met inne uit Rooi, Buul, Summere, Gimmert e.d. en er werden tussendeur dia’s getoond van vorig jaar en van de voorbije dag. Na de maaltijd een praatje van de Dijkgraaf waar menigeen nog eens over moest nadenken en door een heus mannenkoor “ Havenkoor Fortitudo ” (60 man) werd het genot van een drankje nog eens verstevigd met medley’s meezingers van de bovenste plank.

De volgende dag weer vroeg op pad want de start was in Klundert. Op de fiets zo’n 40 kilometer over de hoog liggende dijken met veel wind op de kop en een warme zon. Bezocht werden een molen de “Molenstomp” met bovenin een gierzwaluwkolonie wat een unieke gelegenheid was; op de fiets weer en met menig zweetdruppeltje op de kop verder naar het suikerbietenmuseum en het vlasmuseum en vervolgens naar Fijnaart en Heijningen voor een bezoek aan een watersnoodwoning, die helemaal was opgeknapt door de heemkundekring. Die woning was na de watersnoodramp door Zweden geschonken zoals zoveel huizen in die tijd. De verhalen uit die tijd stemden de deelnemers even droevig over wat er toen allemaal is gebeurd. Vader, moeder en 5 kinderen, dat is toch niet te vatten. In Heijningen, een plaats met een paar honderd bewoners, alleen al 75 plaatsgenoten. Overigens de naam van de kring in Klundert “Die Overdraeghe” is de oude benaming voor de plaatsnaam Klundert. De lunchpauze was in de heemboerderij van Toon Reijnders in Heijningen.

2 Grote veldschuren vol met spullen uit moeders- grootmoeders- en nog veel oudere tijd. Kijk maar eens goed naar de foto’s.

Voordat men zich kon gaan opknappen voor de avondmaaltijd moesten nog wat kilometers worden afgelegd en om onderweg ook te kunnen rusten werd een bezoek gebracht aan het voormalige stadhuis van Klundert. In het sportcomplex annex gehoorzaal “De Niervaart” werd een perfect lopend buffet geserveerd onder het genot van zang van een 2-tal gezellige zangers.

In die 2 dagen kunnen de deelnemers aan een prijsvraag deelnemen door het invullen van wat vellen met vragen over wat men in de twee dagen had gezien en gehoord. De hoofdprijs is een glas-sculptuur met de inscriptie Bram van Brabant en het wapen van Brabants Heem. Want ….. het invullen van al die vragen is niet zo eenvoudig en de winnaar is dan ook een hele Bram. Echter, er waren meerdere kandidaten voor die prijs en de uitslag moest bepaald worden door het raden van het totaal gewicht van beide voorzitters van de organiserende kringen. Een collega-heemlid uit Valkenswaard zat er maar 6 kilo naast en werd dus de winnaar. Beide dagen waren voortreffelijk georganiseerd en werden voorzien van stralend weer en hopelijk kunnen we daar naar uitzien in 2013 als Breda aan de beurt is.

Frans Teunis