“ Vliegveld Welschap: van vliegwei naar tweede luchthaven van Nederland” door Wil Coolen.

Wanneer

12/09/2023    
20:00 - 22:00

Waar

Kempenmuseum De Acht Zaligheden
Kapelweg 2, Eersel, Noord-Brabant, 5521 JJ, De Kempen
“Vliegveld Welschap: van vliegwei naar tweede luchthaven van Nederland” door Wil Coolen.
Lezing voor de heemkundige studiekring  

De geschiedenis leert ons dat veel technologische ontwikkelingen zijn voortgekomen uit militaire ambities. Dat geldt ook voor de luchtvaart: de Eerste Wereldoorlog bracht niet alleen de ontwikkeling van de tank voort, maar ook de luchtvaart kreeg  er een voor de toekomst bepalende impuls door. In Nederland werd het eerste militaire vliegveld gevestigd nabij Soesterberg. In 1913 maakte de LVA (Luchtvaartafdeling) van het leger hier haar eerste vluchten.

Het  vliegveld was de bakermat van de militaire luchtvaart in Nederland en dat werd al snel ontdekt door de civiele wereld. In 1919 komt de eerste internationale tentoonstelling over de luchtvaart en wel op een terrein in Amsterdam-Noord.

Aanvankelijk zijn de toepassingen post en goederenvervoer maar al snel ook passagiersvervoer.

Oktober 1919 richt Albert Plesman de KLM op en op 17 mei 1920 opent KLMj haar eerste lijndienst: de luchtlijn Amsterdam- Londen. Schiphol is de landingsplaats voor Amsterdam en in dat jaar worden 440 passagiers vervoerd.

Luchtvaartterrein Eindhoven.

In een geheime raadsvergadering van Eindhoven wordt de aanleg van een stedelijke luchthaven gepresenteerd en dat was op 4 juli 1924. De aanleg start op 26 mei 1931 en in 1932 volgt dan de opening van “Luchtvaartterrein Eindhoven”. Later ”Welschap” genaamd. Op 10 mei 1040 bij de Duitse inval wordt het vliegveld gevorderd voor militaire doeleinden en dat primaat duurt voort tot op de dag vandaag. Na de bevrijding vorderen de Britten het vliegveld en in 1952 dragen zijn het over aan de Koninklijke Luchtmacht.

In de jaren ’60 komt het burgergebruik op gang en de luchtvloot van de NV Philips wordt er gevestigd. In 1984 volgt dan de vernieuwing van het vliegveld en wordt de oude benaming Welschap vervangen door “Eindhoven Airport”. Het militaire deel blijft de benaming “Vliegbasis Eindhoven” behouden. Uiteindelijk is de groei  zo sterk dat het de Tweede Luchthaven van Nederland wordt.

Ondersteund met veel beeldmateriaal wordt het verhaal van “Luchtvaartterrein Eindhoven, de “FLiegerhorst Eindhoven”, “Vliegbasis Eindhoven” en “Eindhoven Airport” verteld.

Niet-leden zijn van harte welkom. Zij betalen 5 euro pp, maar krijgen daarvoor ook koffie en thee in de pauze. Inlichtingen bij Frans Teunis tel 515188 of de website: www.hskdeachtzaligheden .nl