Lezing: “De Boer rond 1800 en nu” door Frans Aarts

Wanneer

14/05/2024    
20:00 - 22:00

Waar

Kempenmuseum De Acht Zaligheden
Kapelweg 2, Eersel, Noord-Brabant, 5521 JJ, De Kempen

Lezing voor de heemkundige studiekring over  “De Boer rond 1800 en nu” door Frans Aarts

Frans Aarts werkte jarenlang in Wageningen aan de vraag hoe melkveehouders hun grond, gewassen en mest zo goed mogelijk kunnen benutten. Tot zijn verrassing ontdekte hij dat zijn armoedige voorouders in de Peel en de Kempen dit omstreeks 1800 al heel goed wisten.  In die tijd was Brabant een kolonie van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden, die zware belasting oplegde. Daarnaast confisqueerde een leger regelmatig voedsel. De historici melden een achterlijke Brabantse landbouw maar Frans Aarts komt zelden een achterlijke boer tegen want hij boert met redenen.

Er zijn steeds oorzaken en die wil Frans vinden. Ze konden geen veevoer en mest kopen maar haalden toch verrassend hoge opbrengsten. Frans neemt u mee naar de wijze van landbouw bedrijven toen maar ook naar de reden waarom die wijze tot roofbouw zal leiden. Door de Franse bezetting komt er een einde aan de roofbouw en gaan de belastingen naar de provincie en niet naar Holland. Deze belastingen worden deels geïnvesteerd in de landbouwontwikkelingen waardoor er in 1900 in de Peel en de Kempen een evenwichtsbemesting ontstaat.

Frans Aarts komt uit Deurne en bij bovenstaande studie ontdekt hij zijn voorouder Mathijs Aarts die in 1781 in Deurne werd geboren. Diens vrouw overleed toen ze 37 jaar was enkele maanden na de geboorte van hun vijfde kind. Hij hertrouwde waarna er nog drie kinderen werden geboren. Mathijs stierf op 61-jarige leeftijd en toen waren zeven van de acht kinderen al gestorven. Alleen de grootvader van Frans Aarts leefde nog. Die was toen 10 jaar.

Niet-leden zijn van harte welkom. Zij betalen 5 euro pp, maar krijgen daarvoor ook koffie en thee in de pauze. Inlichtingen bij Frans Teunis tel 0497-515188