Extra lezing: “Tradities in het immateriële erfgoed” door Ineke Strouken

Wanneer

26/09/2023    
20:00 - 22:00

Waar

Kempenmuseum De Acht Zaligheden
Kapelweg 2, Eersel, Noord-Brabant, 5521 JJ, De Kempen

Lezing voor de heemkundige studiekring over  “ Tradities in het immateriële erfgoed “  door Ineke Strouken.

Heeft u zich wel eens afgevraagd waarom er in de winter zoveel feesten zijn? Feesten verdelen het jaar in periodes. In de tijd dat nog niemand een agenda had, waren feesten vaste punten in het jaar. Mensen dachten vooral in een goede en een slechte periode. De goede periode begon met Pasen en de slechte tijd op Sint Maarten, 12 november. In de slechte periode waren de feesten vooral bedoeld om de mensen door de honger en kou van de donkere winter heen te trekken.  De feesten in de goede periode hadden als doel om mensen aan te zetten om hard te werken zodat er in de winter genoeg te eten was. Tegelijkertijd waren er in de zomer gelegenheden voor jongelui om elkaar te ontmoeten en een huwelijkspartner te kiezen. Elk feest had zijn eigen voedsel. Met Sinterklaas eten wij speculaas en Pasen eieren.  Daarnaast hebben al die feesten ook  hun eigen tradities. Soms kennen wij die nog, soms zijn we ze vergeten. Maar al die tradities hebben een historisch verhaal dat Ineke ons gaat vertellen.

Ineke Strouken is 32 jaar directeur van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur, later Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland geweest en in die functie is ze projectleider van grote projecten als Brieven aan de Toekomst (1998) en het Jaar van de Tradities (2009). Van 1998 tot 2011 is ze hoofdredacteur van het tijdschrift ‘ Traditie ’ en staat ze aan de basis van het UNESCO Verdrag Immaterieel Erfgoed dat Nederland in 2012 ondertekent. Via boeken, artikelen en radio-uitzendingen vertelt ze over de historische achtergronden van onze tradities. Ze is bestuurslid van Brabants Heem met immaterieel erfgoed en erfgoedtoerisme in de portefeuille.

Let Op: Door noodlottige omstandigheden op de dag van de lezing in januari moest Ineke verstek laten gaan. Deze lezing is een extra in onze reeks.

Niet-leden zijn van harte welkom. Zij betalen 5 euro pp, maar krijgen daarvoor ook koffie en thee in de pauze. Inlichtingen bij Frans Teunis tel 0497-515188