Lezing: “Eersel en de culturele biografie” door Jan Nillesen 

Wanneer

12/11/2024    
20:00 - 22:00

Waar

Kempenmuseum De Acht Zaligheden
Kapelweg 2, Eersel, Noord-Brabant, 5521 JJ, De Kempen

Lezing voor de heemkundige studiekring over  “Eersel en de culturele biografie” door Jan Nillesen 

Zoals in de lezing van afgelopen april over de Maas benadert Jan Nillesen ook het Landschap van Eersel e.o.

Speciale aandacht gaat uit naar de culturele codes die het leven van de bevolking beheersen en van grote invloed zijn op de beslissingen die genomen moeten worden. Daardoor bepalen zij de wijze waarop het landschap vorm krijgt. Natuurkrachten, schollentechniek en water en wind dragen bij aan de vormgeving. De mens voegt er elementen aan toe maar doet er ook soms een afbreuk aan. Het Eerselse landschap heeft een gevarieerd gebied met dekzanden, beken, beekdalen, dellen, rijten, krochten, goren en broeken.

Jan Nillesen is gepensioneerd onderwijzer die in zijn werkzame leven gewerkt heeft in de dorpen aan de Maas. Was actief in de Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging (KNNV), IVN en in de Plantensociologische Kring Nederland. Werd in 2013 de ARJA prijs uitgereikt namens de KNNV voor de meest samenhangende beschrijving van natuur en landschap.

Niet-leden zijn van harte welkom. Zij betalen 5 euro pp, maar krijgen daarvoor ook koffie en thee in de pauze. Inlichtingen bij Frans Teunis tel 0497-515188