In 1815 wordt in Wenen een congres gehouden om het staatkundig en politieke landschap na de Napoleontische tijd opnieuw te tekenen. Wat Nederland betreft is het resultaat dat het koninkrijk der Nederlanden wordt gesticht dat zal bestaan uit het huidige Nederland en het grootste deel van wat thans België is.
Ter compensatie van het verlies van de Duitse bezittingen van de Oranjes wordt het hertogdom Luxemburg gesticht met Willem I als groot-hertog en daarmee met het Koninkrijk verenigd in een personele unie. In het oosten grenst Nederland aan het koninkrijk Hannover en aan Pruisen.
Even ten zuiden van Vaals ligt er bij Kelmis een zinkmijn. Zowel Nederland als Pruisen maken er aanspraak op maar beide partijen komen niet tot een vergelijk. De kwestie over het circa 3,4 km2 grote gebied wordt “geparkeerd” en vormt zodoende een condominium, een betwist gebied. In de praktijk ontstaat een soort ministaatje waar de burgemeester het feitelijk dagelijks gezag uitoefent.
Als in 1830 België zich van Nederland afscheidt wordt het hun probleem.
Deze merkwaardige ‘tijdelijke’ toestand blijft een eeuw voortduren. Aan het einde van de eerste Wereldoorlog wordt het gebiedje definitief Belgisch grondgebied als dat land als vergoeding van de oorlogsschade de oost-kantons krijgt toebedeeld.
In de lezing wordt het ontstaan en de verdere ontwikkeling van het ministaatje uit de doeken gedaan.
Niet-leden zijn ook van harte welkom op de lezing en betalen 5 euro voor entree en de koffie. Nadere inlichtingen : Frans Teunis 0497-515188 of www.hskdeachtzaligheden.