Lezing: “Vroedvrouwen, vlekjes en vondelingen” door Hans van den Broek. 

Wanneer

08/10/2024    
20:00 - 22:00

Waar

Kempenmuseum De Acht Zaligheden
Kapelweg 2, Eersel, Noord-Brabant, 5521 JJ, De Kempen

Lezing voor de heemkundige studiekring over  “Vroedvrouwen, vlekjes en vondelingen” door Hans van den Broek. 

In deze lezing belicht de Deurnese dokter Hans van den Broek de “vrouwelijke’ zaken uit de geneeskunde van de afgelopen eeuwen. Onderwerpen als de leeftijd waarop men trouwt, aan geboortebeperking wordt gewerkt, zwangerschap en bevalling etc. komen aan bod. De opvattingen over hygiëne bij kinderen kunnen misschien lichte rillingen veroorzaken. Tot pakweg 1925 worden baby’s stevig ingebakerd zodat ze amper bewegen kunnen maar het helpt wel om rustig te worden en tegen Engelse ziekte. Het brengt wel ernstige vervuiling met zich mee. Aandoeningen zoals borstkanker, baarmoederziektes en geslachtsziekten passeren de revue. In het geniep spelen zich zaken als prostitutie, abortus, kindermoord en het te vondeling leggen af. Veel verschil tussen stad en dorp is er niet. Het verhaal zal met de nodige illustraties en een duidelijke taal verteld worden.

U zult met rode oren huiswaarts keren en met verbazing over dit geneeskundige verleden zo  stelt Hans van den Broek.

Hans van den Broek (1949 den Bosch) was van 1980-2013 arts-radioloog in het Elkerliek ziekenhuis in Helmond. Hans probeert een totaalbeeld te schetsen van de geneeskunde zoals onze voorouders die hebben meegemaakt.  Voorts verzamelde hij 2500 beschrijvingen van Nederlandstalige wonderen uit de periode van 1330 tot 1780.

Niet-leden zijn van harte welkom. Zij betalen 5 euro pp, maar krijgen daarvoor ook koffie en thee in de pauze. Inlichtingen bij Frans Teunis tel 0497-515188