Hardspaat boven èrms – Eersel terug in de tijd van de dertiger jaren

    Titel Hardspaat boven èrms – Eersel terug in de tijd van de dertiger jaren
    Omslag Cover of Hardspaat boven èrms – Eersel terug in de tijd van de dertiger jaren book
    Content

    Het zijn  uiteenlopende ‘Sterke verhalen’ waarin vaak markante Eerselse dorpsgenoten van destijds, de jaren dertig van de 20e eeuw, een ‘hoofdrol’ spelen. Als het in het boek over Eersel gaat dan bedoelt de schrijver daarmee ook de omliggende buurtschappen*, zoals:  Stokkelen, ‘Schaak’, Boksheide et cetera.

    * Opfriscursus ‘Buurtschappen’:      De buurtschappen binnen ‘Groot Eersel’ zijn Bijsterveld, Boksheide, De Hees, De Hoef, Donk, Driehuis, Driehuizen, Het Heike, Hoekdries, Hoogstraat, Kreiel, Maaskant, Meer, Meerven, Molenveld, Mosik, Mostheuvel, Rietven, Schadewijk, Scherpenering, Sneidershoek, Spijkert, Stevert, Stokkelen, Veneind en Wolfshoek.

    Wat staat er zoal in opgeschreven?          Het begint met een verhaal uit ‘Schaak’. Op een zonnige zondagmiddag op ’t Schaaks Brugske. Daar zaten een aantal oudere, vrijgezelle mannen bij elkaar. Zij keken een langsfietsend  ‘Schaaks mèske’ langdurig na. Toen ze uit het gezichtsveld verdwenen was zegt er uit het niets iemand (Doruske) met een schelmse glimlach: ‘Ik zou het lève nog best ‘ne keer over willen doewn.’

    Andere anekdote: Tijdens de bezetting in de tweede wereldoorlog waren een paar snuiters ‘Op de Voort” aan het spelen en vonden een vreemd voorwerp. De wildste en sterkste verhalen kwamen naar boven tot aan het inschakelen van de Voortse opruimingsdienst toe. Met angst en beven werd de operatie voortgezet. Wat bleek achteraf? Het was een ‘ouwe’ radiolamp.

    Zo is er ook lezen dat er mensen woonden op ‘De Kerkhof’, het gebied achter de kerk. Dus niet te verwarren met ‘het kerkhof’ daar waar ‘dooje’ mensen begraven werden. Op ‘De Kerkhof’ stond de herberg van Suska van Mol. Suska had twee zussen, Kee en Marie, die op hun beurt weer een café hadden op ’t Hint. Ze waren allemaal zonder ‘mansvolk’ zoals ze dit in De Kempen zeiden. Na de Hoogmis gingen de boeren van alle ‘uithoeken’ hier hun bitterke ‘pruven’. Biermanneke (Piet Biermans) had er ook zijn bakkerij. Bij Biermans hadden ze ook een ‘Zijne Excellentie’ in de familie, ‘nen Bisschop die op Missie was in Uganda.

    Auteur Piet van Woerkum
    Uitgever Piet van Woerkum
    Jaar voor 2006
    Aantal pagina's 39
    Rubriek Algemene geschiedenis, Cultuurgeschiedenis, Genealogie, Heemkunde algemeen, Sociale groepen en groeperingen, Taal en letterkunde, en Volkskunde
    Periode 20ste Eeuw 1ste helft -1900 tot 1950
    Regio De Kempen (NL)
    Plaatsnaam Eersel
    Locatie 07-5-17