Eindhovenseweg 67, 5524 AP  Steensel

    Bescherming Cultuurhistorisch waardevol gebouw
    Monumentnummer 4.29.12.002
    Categorie Gebouwen, woonhuizen
    Oorspronkelijke functie Pakhuis N.C.B.
    Huidige functie Autoshowroom
    Oorspronkelijk bouwjaar 1932

    Beschrijving

    Voormalig pakhuis van de Noordbrabantse Coöperatieve Boerenbond uit Veghel, gebouwd in 1932. Het is een eenvoudig gebouw met zadeldak van golfplaten. Eind twintigste eeuw is het omgebouwd tot showroom, eerst voor motoren, later voor auto’s.


    Historie

    In 1932 koopt de ‘Coöperatieve Handelsvereeniging van den NCB’ uit Veghel een stuk dennen­bos van boer Petrus van der Aa (geb. 11-3-1887 te Steensel, overl. 20-3-1945 te Eindhoven) om er een pakhuis op te bouwen. Het pakhuis was dus geen eigendom van de lokale afdeling van de NCB, zoals bijvoorbeeld in Duizel wel het geval was, maar van de centrale organisatie in Veghel.

    De Tweede Wereldoorlog bracht de landbouworganisaties in het nauw. De bezetter eiste in 1941 dat de landbouworganisaties zich zouden aansluiten bij de Landstand. In een brief van de bisschoppen die tijdens de zondagsmis van 14 september werd voorgelezen, kregen de boeren en tuinders de oproep om hun lidmaatschap schriftelijk op te zeggen. Dat deden ze massaal en de NCB werd ontmanteld.

    Het pakhuis werd overgedragen aan de ‘Naamloze Vennootschap Handel Maatschappij ,,Het Zuiden” ’, gevestigd te Amsterdam. Later veranderde dat in ‘De Coöperatieve Centrale Han­delsvereniging van de NCB g.a.’ te Veghel en nog later in ‘De Coöperatieve Handelsvereniging van de Noordbrabantse Christelijke Boerenbond g.a.’ (CHV). In 1966 wordt het pakhuis ver­kocht aan Albertus Antonius Nijssen (geb. 11-3-1923 te Maarheeze), fabrikant uit Eindhoven. Nijssen had hier een bedrijf in de metaalbewerking en verpakkingen. In 1980 wordt het verkocht aan Mark van de Brink die er zijn Motor Centrum “De Locht” in vestigt en het verbouwt en inricht als showroom voor motoren.[1]

    Anno 2024 is het gebouw in gebruik als showroom voor tweedehands auto’s door Hans van Keulen.


    Waardering

    Het heeft cultuurhistorische waarde als herinnering aan de sociaal-economische geschiedenis van de provincie, het getuigt van de emancipatie van de katholieke Brabantse boer, het ontstaan van de standsorganisatie N.C.B. en de ontwikkeling van een doelmatiger agrarische bedrijfsvoering.


    Afbeeldingen

    Het NCB pakhuis op Eindhovenseweg 67 in de jaren vijftig. Foto collectie Stinsels Archief.

    Het NCB pakhuis op Eindhovenseweg 67 in de jaren vijftig. Foto collectie Stinsels Archief.

    Eindhovenseweg 67. Foto Winfried Thijssen (2024-12).

    Foto Winfried Thijssen (2024-12).


    Voetnoten

    [1]    Uit gegevens van het kadaster, gemeente Duizel c.a., sectie B en gemeente Eersel, sectie K, 1832-1980 aangevuld met “Bescheidenheid in Woensel, grootsheid in Veghel” in het tijdschrift ‘Terug naar de Kern’, CHV, November 2011, p.10-15.