Archeologische Kroniek van Noord-Brabant 1994-1996

Titel Archeologische Kroniek van Noord-Brabant 1994-1996
Reeksnaam Archeologische Kroniek van Noord-Brabant (no. 10)
Auteur W.J.H. Verwers, P. Kleij, S. van Dockum, E. Drenth, L. Theunissen
Afbeelding
Omschrijving Voorwoord:

`Voor u ligt een nieuwe, de 10e !, Archeologische Kroniek van Noord-Brabant. Een overzicht van de resultaten van diverse archeologische werkzaamheden die in drie jaar (1994-1996) op Brabants grondgebied plaatsvonden. Van oudsher zijn daar vele partners bij betrokken. Niet alleen professionele archeologen zoals die van de universiteiten van Leiden en Amsterdam, de gemeentelijke archeologen en de ROB, maar ook diverse amateurarcheologen, of zo u liever wilt, vrijetijds archeologen.
Deze laatste groep, zo blijkt wel uit de voor u liggende publicatie, speelt een enorm belangrijke rol in de aanlevering van nieuwe gegevens op basis van archeologische waarnemingen en vondstmeldingen. Die vondstmeldingen zijn natuurlijk op zich heel interessant, zoals bijvoorbeeld de vuurstenen voorwerpen die in de omgeving van Wouw gevonden zijn. Archeologische vondsten in een deel van Brabant waarvan archeologen tot nu toe maar heel weinig wisten! Maar nog veel belangrijker zijn deze ‘losse vondsten’ wanneer zij in hun contekst geplaatst kunnen worden. De vondst van een handvol Romeins aardewerk kan immers wijzen op de aanwezigheid van een mooi geconserveerd nederzettingscomplex, de spectaculaire vondst van het Rosnoën-zwaard in Sint-Michielsgestel meer dan dertig jaar geleden (!) kan een aanleiding zijn voor mooie speculaties over wat er op de vindplaats nog meer te verwachten is. De vuursteenvondsten in Wouw hebben inmiddels tot een nader – inmiddels succesvol gebleken – inventariserend onderzoek in West-Brabant geleid.
Gewapend met deze kennis is het mogelijk daadwerkelijk een goede zorg voor het archeologisch erfgoed te bereiken.

Inhoud:

Voorwoord

Alfabetische lijst van vindplaatsen

. Prehistorie – Wouw – Rosmalen – Geldrop, Huisvennen – Uden – Deurne – Berkel-Enschot – Sint-Michielsgestel – Grave, Escharen – Oss, Paalakkerweg – Hoogeloon – Oss, Kennedybaan – Sint-Michielsgestel – Loon op Zand – Mierlo.
. Romeinse tijd – Boxtel – Megen – Vught – Lith –  Wouw – Grave, Escharen – Sint-Michielsgestel – Oirschot.
. Middeleeuwen – Berkel-Enschot – Heuseden – Lith – Megen – Boxtel – Sint-Oedenrode – Oirschot – Veghel – Lieshout, Nieuwenhof – Berkel-Enschot – Gemert – Heeze – Bergen op Zoom.
. Nieuwe Tijd – Waspik – Moergestel – Oosterhout – Oss.
. Literatuur – Afkortingen – Verantwoording.

Uitgever Rijksdienst voor het Oudheidkundig Bodemonderzoek (ROB), Amersfoort
Jaar 1998
Aantal pagina’s 68
ISBN 9057 990024
Rubriek
  • Archeologie
Regio
  • Brabant algemeen
Plaatsnaam
Locatie 03-5
  • Twitter
  • Facebook
  • LinkedIn
  • email
  • PDF
  • Print