De Tiendaagsche Veldtogt: journaal van de voetreis naar België 1830-1832

Titel De Tiendaagsche Veldtogt: journaal van de voetreis naar België 1830-1832
Auteur H.G. Cannegieter, kapitein bij de Friesche mobiele Schutterij
Afbeelding
Omschrijving Uit de Inleiding:

Nadat in 1815 de Franse bezetters zijn teruggedrongen, kroont Willen I zichzelf, met goedkeuring van de geallieerde strijdkrachten, tot koning van de Noordelijke en Zuidelijke Nederlanden (België).
De beide landen worden samengevoegd via het Congres van Wenen, waar Europa na Napoleon wordt hervormd.
Het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden wordt gesticht als buffer tussen Frankrijk en Duitsland.
Al na 15 jaar heerst er bij de het Belgische volk veel onvrede. Het katholieke zuiden is niet blij met de protestantse koning.De Franstalige edelen storen zich eraan dat de regering Nederlands spreekt en de liberalen vinden dat de koning te machtig is.

Het is het begin van de Belgische opstand, het startsein van een onafhankelijk België.
Op 2 augustus 1831 trok een 40.000 man sterk Noord-Nederlands leger onder leiding van de latere Willem II naar de zuidelijke Nederlanden om die vermaledijde Belgen eens mores te leren. Het Koninkrijk was net 15 jaar oud en nu al kwamen de Belgen in opstand tegen koning Willem I en Nederland. Ze hadden zich onafhankelijk verklaard!
De Tiendaagse Veldtocht die volgde was een militair succes, maar leverde Nederland feitelijk niets op, tot grote frustratie van Willem I , die al bijna een jaar daarvoor was begonnen met het mobiliseren van de strijdkrachten en nog tot 1839 een leger aan de grens met België hield.

Inhoud:

– Heilige Geestdrift voor het vaderland – Het vertrek uit Friesland – Naar Overijssel – Gelderland – Van Gelderland naar Noord-Braband – Dwars door Noord-Braband – Noord Braband – Het begin van de Tiendaagsche Veldtogt -Langs de abdij van Postel – Mol en Retie – Beringen en de eerste doode – Lummen, Berbroek en Kermpt – Ten strijde bij Kermpt – Berbroek en Curingen – Hasselt – Verblijf in Hasselt – Kasteel Nieuwenhoven – De strijd gaat verder – Boutersum en Korbeek – Op naar Leuven – Leuven – Tienen – De terugtogt – Naar de grens van Nederland – De brief aan het Ministerie van Oorlog – Rondom Eindhoven-inspectie door de Koning – Terug in het vaderland – Naar Hapert – De bloedzuigers – Cranendonck en Maarheeze – Met verlof-terug in het cantonnement – Het metalen kruis – Het kamp in Oirschot – Vertrek uit kamp Oirschot – Belevenissen op de terugreis – Afscheid – Schutterslied – De inneming van Leuven – Manschappenlijst.

Uitgever Henk Cannegieter, Mieke Cannegieter, Hans Cannegieier
Jaar 2009
Aantal pagina’s 230
ISBN 978 90 9024136-4
Rubriek
 • Algemene geschiedenis
 • Volkskunde
Periode
 • 19de Eeuw (Industrialisatie)\t – 1800 tot 1900
Regio
 • Nederland overig
 • België overig
Plaatsnaam
Locatie 05-4
 • Twitter
 • Facebook
 • LinkedIn
 • email
 • PDF
 • Print