Kroniek van De Kempen, register 1-20

Titel Kroniek van De Kempen, register 1-20
Reeksnaam Kroniek van de Kempen, Register 1-20
Auteur Redactie: Gerard Rooijakkers, Renate van de Weijer, Cor van der Heijden, Harrie Franken, Henk van Gerwen, Frans Hoppenbrouwers, Frans Huijbregts, Wim van Gompel, Jan Scholten.
Afbeelding
Omschrijving NUGI 480

Een feestelijk woord vooraf:

De Kroniek van de Kempen (1980-2000)

In november 1980 werd in Valkenswaard “De Kroniek van de Kempen” opgericht. Bij de oprichting waren Harrie Franken , Henk van Gerwen, Frans Hoppenbrouwers en Frans Huijbregts ten nauwste betrokken. Vrij snel daarna voegde Wim van Gompel zich bij dat gezelschap. Wegens drukke werkzaamheden stopte Henk van Gerwen na een paar maanden met zijn medewerking.

De redactie stond vooreerst een wekelijkse, pagina vullende rubriek voor ogen met allerlei wetenswaardigheden over de Kempen, cultuurhistorische verkenningen op een zeer breed terrein, te publiceren in een vijftal bladen van de  Kempenpers. Belangrijk werd gevonden, dat de rubriek voor een groot publiek toegankelijk en verstaanbaar was. Tevens was het de bedoeling de rubriek jaarlijks te bundelen in een fraai vormgegeven boek. Beide doelstellingen zijn de afgelopen twintig jaar werkelijkheid geworden.

Een register zou de Kroniek van de Kempen met zijn twintig uitgebreide delen natuurlijk veel waardevoller maken, alleen al vanwege de toegankelijkheid. Renate van de Weijer en Gerard Rooijakkers hebben, met dat ideaal voor ogen , ontelbaar veel uren, zorg en toewijding gestopt in de realisering van dat register. Het was een langdurig en immens werk, maar het loonde de moeite. Wij zijn beiden daarvoor veel dank verschuldigd.

Op 25 november 2001 werden de twintig delen en het registert van de Kroniek van de Kempen feestelijk aangeboden aan Hans Haas, burgemeester van Valkenswaard. Dat gebeurde tijdens een bijeenkomst in Cultuurcentrum de Hofnar in Valkenswaard. Uit de Kempen, Noord-Brabant en de rest van Nederland waren er mensen op deze gedenkwaardige gebeurtenis afgekomen. Zo werd het een waardige afsluiting van twintig jaar nuttige en noeste arbeid van een groep bewogen en bezielde mensen.

Inhoud:

. Deel 1:

. Artikelen per auteur, door Gerard Rooijakkers
. Chroniqueurs van de Kempen door Cor van der Heijden

. Deel 2:

. Register op hoofdzaken door Gerard Rooijakkers
. De Kempische Gemeenten 1866-1869, getekend door J. Kuijper; collectie van Frans Huijbregts.

. Deel 3:

. Register op geografische namen door Gerard Rooijakkers
. De Kempen begin 1900

. Deel 4:

. Register op persoonsnamen, door Gerard Rooijakkers

. Personalia van de medewerkers aan de Kroniek door Cees Prinsen

 

Uitgever Kempen Uitgevers Eindhoven (Stichting Kroniek van de Kempen, Valkenswaard)
Jaar 2001
Aantal pagina’s 192
ISBN 90-66572213
Rubriek
  • Algemene geschiedenis
  • Heemkunde algemeen
  • Volkskunde
Regio
  • De Kempen (NL)
Plaatsnaam
Locatie 02-4
  • Twitter
  • Facebook
  • LinkedIn
  • email
  • PDF
  • Print