Content |
Historiek van Balen:
Allereerst willen we hierbij verklaren hoe onze gemeente gekomen is tot de naam ‘Balen’. Daarna gaan we kort wat dieper in op een aantal natuurkundige en bevolkingsaspecten doorheen de jaren.
Om de oorsprong van de benaming van onze groene gemeente goed te kunnen verklaren moeten we eerst kort aanhalen in welke geografische context ze moet geplaatst worden.
Balen fungeert namelijk bijna als scheidingslijn tussen de provincie Antwerpen en Limburg, en heeft de volgende aangrenzende steden/gemeenten: Mol (N), Meerhout (W), Lommel (NO), Hechtsel-Eksel (O), Leopoldsburg-Ham (Z).
De dorpsnaam ‘Balen’ wijst, zoals u misschien kon vermoeden, op de aanwezigheid van een baan. Inderdaad, vroeger liep er een baan van Antwerpen via Lier, Herentals, Geel en Mol naar Balen toe. Daarna splitste ze op in 2 takken, waarvan één naar Gelderland liep, en de andere naar Limburg en Duitsland (Germanië).
Aangezien deze baan door de plaats liep waar nu de dorpskern ligt, werd deze al snel ‘Baenle’ of ‘plaats langs de baan’ genoemd.
Waar deze baan precies gelegen heeft en wanneer ze in gebruik werd genomen, is niet geweten. Wel is ze tot in de 17e eeuw gehandhaafd gebleven onder de naam, ‘De grote landsbaan’.
De naam ‘Baenle’ vinden we voor het eerst terug in de 13de eeuwse documenten, en evolueerde verder naar Balen (15de, eeuw), Baelen aan de Nete (18de eeuw), Balen-Neet tot het huidige Balen.
BALEN was tot aan de fusie der gemeenten van 1976 de 5de grootste gemeente van België, en sindsdien de 9de grootste van de provincie Antwerpen.
Sinds de fusie is ze meer dan 7000 ha. groot, en heeft meer dan 19.000 inwoners.
inhoud:
Inleiding
- Historiek van Balen.
- Toerisme in Balen:Toeristische troeven in Balen.
- Landschappen en specifieke bezienswaardigheden.
- Nuttige adressen en telefoonnummers – Adressenlijst.
|
Rubriek |
Cultuurgeschiedenis, Economische en sociale geschiedenis, Gebouwen en architectuur, Landbouw, veeteelt, jacht en visserij, Nijverheid en industrie, en Toponymie |