Het Maasland anno 1865: Kaarten uit de gemeente-atlas van Noord-Brabant door Jacob Kuijper (1821 – 1908)

    Titel Het Maasland anno 1865: Kaarten uit de gemeente-atlas van Noord-Brabant door Jacob Kuijper (1821 – 1908)
    Omslag Cover of Het Maasland anno 1865: Kaarten uit de gemeente-atlas van Noord-Brabant door Jacob Kuijper (1821 – 1908) book
    Content

    Inleiding:

    Zonder twijfel behoort de geografische kaart tot een der boeiendste historische bronnen. Zij bevat, afhankelijk  van haar aard, een veelheid aan gegevens over staatkundige verhoudingen, natuurlijke gesteldheid of naamgeving van een bepaald gebied. Aan de hand van opeenvolgende kaarten kunnen zelfs ontwikkelingen in een bepaalde tijdsperiode, worden vastgesteld.
    Zo vervaardigde de cartograaf Jacob Kuijper in de tweede helft van de vorige eeuw een groot aantal historisch-geografische momentopnamen van Nederlandse gemeenten, die in 1869 in zijn Gemeente-atlas van Nederland het licht zagen.
    De bekende ‘Kuijper-kaartjes’ bevatten gegevens over o.a. de loop en het soort van wegen, de omvang van de gemeente en de benaming van straten en percelen. Voor de beoefenaren van de plaatselijke en regionale geschiedenis vormen zij daarom een interessante bron. Vanwege de kennis over ‘straten’ die aan de bladen uit Kuijpers Gemeente-atlas kan worden ontleend, is besloten de kaarten van de (huidige) Maaslandse gemeenten uit te geven bij gelegenheid van het historisch educatief projekt “150 jaar Straten in het Maasland”.

    Inhoud:

    Het Maasland anno 1865 volgens de kaarten uit de Gemeente-atlas van Noord-Brabant door Jacob Kuijper (1821-1908) – Alem, Maren, Kessel –  Berghem – Deursen en Dennenburg – Dieden, Demen en Langel – Geffen – Heesch – Herpen – Huisseling en Neerloon – Lith – Lithoijen – Megen, Haren en Macharen – Nistelrode – Nuland – Oss – Oijen en Teeffelen – Ravenstein – Reek – Schaijk – Zeeland.

    Auteur Samenstelling John van Zuijlen
    Uitgever Jan Cunencentrum Oss
    Jaar 1982
    Aantal pagina's 24
    Rubriek Geografie en Toponymie
    Periode 19de Eeuw (Industrialisatie) - 1800 tot 1900
    Regio Noord-Oost Brabant
    Collectie Fam. Langbroek
    Locatie 03-5