HSK De Acht Zaligheden- 75 jaar!

Op 25 Juni 1947 wordt in Eersel de Heemkundige Studiekring De Acht Zaligheden opgericht met als werkgebied de gemeenten die tot de Acht Zaligheden worden gerekend. Hoewel de communicatiemiddelen niet zijn zoals we ze tegenwoordig kennen, ontstaat er toch een hecht verbond tussen de leden in de Kempen.

Bekende heemkundigen en taalkundigen zijn werkzaam binnen de kring en spelen in die tijd een grote rol in het openbare leven. Enkele namen willen we niet ongenoemd laten zoals Gerrit Beex, Arjan Kakebeeke, Herman Strijbosch, Hein Mandos, Jan Spoorenberg, Piet Kwinten en wat meer recent: Bart Beex, Kees Cornelissen, Harrie Grielen en Christ Thijssen. Helemaal compleet met namen zijn we niet, waarvoor onze excuses.

In dit 75-jarig bestaan houden we ons met allerlei zaken bezig en is er veel om met trots naar terug te kijken. Zo hebben we adviezen mogen uitbrengen voor talloze straatnamen, hebben we kunnen ondersteunen bij het schrijven van diverse geschiedkundige boeken en hebben we unieke excursies en lezingen georganiseerd. Daarnaast hebben we ontzettend veel mensen kunnen helpen met hun genealogische of familiehistorische navragen, waarvan sommige vragen zelfs buiten de EU kwamen! Ook hebben we al tig jaar lang een geweldige redactie bestaande uit vrijwilligers die ieder kwartaal “De Rosdoek” weten te vullen.

Ter gelegenheid van het jubileum zal er op 17 september een feestelijke jaarvergadering zijn voor de leden in het museum aan de Kapelweg 2 te Eersel met aansluitend een receptie met gastsprekers voor gasten op uitnodiging. Op deze feestelijke bijeenkomst zal tevens een nieuw boek worden aangekondigd dat zal verschijnen begin december. In dit boek zullen verhalen uit het verleden met een knipoog naar het heden worden opgenomen.

Natuurlijk hadden we dit 75-jaar bestaan niet kunnen halen zonder de hulp van al die vrijwilligers en onze leden met een passie voor de (lokale) geschiedenis. Dus bedankt!

We zien u graag bij de ledenvergadering 17 september 2022.

Met vriendelijke groet,

Anne van Buren

Secretaris
HSK De Acht Zaligheden