Academie voor de streekgebonden gastronomie: Mededelingenblad en Verzamelde Opstellen no 63

    Titel Academie voor de streekgebonden gastronomie: Mededelingenblad en Verzamelde Opstellen no 63
    Omslag Cover of Academie voor de streekgebonden gastronomie: Mededelingenblad en Verzamelde Opstellen no 63 book
    Content

    Periodiek voor voedingsgeschiedenis, streekgastronomie en toerisme; juli 1998.

    Redactioneel:

    Streekgebonden gastronomie wordt nogal eens afgeschilderd als een ludieke anekdote van het voedingsgebeuren. Doch deze mening verandert nogal vlug wanneer een restaurateur of producent zoekt naar nieuwe bronnen van inspiratie als hij blijft steken (ook financieel) bij z’n klassieke kaart. Een bijkomende lokale toets geeft dan een reliëf, een differentiatie ten overstaande van z’n collega’s. ook in de wereld van het toerisme beseft men meer en meer dat de bezoekers meer willen dan enkel “kerken en kastelen”. De moderne toerist gaat inderdaad meer en meer bewuster op zoek naar een naar een andere belevingswereld die hij als een totaalbeeld wil beleven, inclusief de volkscultuur. Hiervan is de streekgebonden gastronomie een integrerend deel van. Daarom is het nodig dat we ook dit deel van ons cultuurpatrimonium op een levendige manier in stand moeten houden.

    Inhoud:

    • Redactioneel
    • Varkensvlees en Gastronomie: voor elkaar gemaakt.
    • Voorstelling VLAM-campagne: “Varkensvlees en Gastronomie” door Walter Vandepitte, voorzitter VLAM.
    • In varkensvlees zit er niets dan goeds door Louis Willems, culinair journalist
    • Trappisten versus abdijbier door Jef van den Steen.
    • De benaming van oorsprong, de geografische aanduiding en de herkomstaanduiding in het Belgisch, het Frans, het Nederlands, het Europees en het internationaal recht door Béatrice Ponet.
    • Evaluatie project “Culinaire streekproducten Midden-Limburg (NL)” 1994-1998 door Micha Spronck.
    • Chocolade in de rekeningen van de achttiende eeuwse regulieren in Limburg door Greetje Meekers.
    • Academietijd – Komende activiteiten van de A.S.G.
    • Colofon.
    • Inhoud.

    Reeksnaam Academie voor de streekgebonden gastronomie
    Auteur Eindred. Frank Ingelaere
    Uitgever Academie voor de streekgebonden gastronomie
    Jaar 1998
    Aantal pagina's 104
    Rubriek Cultuurgeschiedenis, Economische en sociale geschiedenis, Landbouw, veeteelt, jacht en visserij, en Nijverheid en industrie
    Periode 20ste Eeuw 2de helft - 1950 tot 2000
    Regio België Overig en De Kempen (B)
    Locatie 02-6