Academie voor de streekgebonden gastronomie: Mededelingenblad en Verzamelde Opstellen no. 64

Titel Academie voor de streekgebonden gastronomie: Mededelingenblad en Verzamelde Opstellen no. 64
Omslag Cover of Academie voor de streekgebonden gastronomie: Mededelingenblad en Verzamelde Opstellen no. 64 book
Content

Periodiek voor voedingsgeschiedenis, streekgastronomie en toerisme; Oktober 1998

Redactioneel:

Dr. Paul Van den Bon, die nog in 1990 aan de basis lag van de ASG-studie “Zuring beschreven” wees ons erop dat een paar jaar geleden enkele Franse top-koks een lans braken voor “Le Cuisine du Terroir”. Nu nog vindt hij tegen dit pleidooi regelmatig reacties van journalisten die dit een beetje zien als een aanval op de vrijheid van de kok. Ze denken dat de aanhangers van de streekkeuken het experimentele uit de keuken willen bannen, in zoverre dit uitheems zou zijn.
Samen met dr. Van den Bon kan de A.S.G. stellen dat wie het streekgebondenen promoot, niet noodzakelijk tegen vernieuwing is. Zo kunnen wij al naar de naamgeving van onze vereniging verwijzen waar de streekgebonden gastronomie (-producten en -bereidingen) omvat als de modern evoluerende gastronomie met streekproducten.
Het is niet omdat men voor iets is, dat men het andere wil verbieden of negeren. De Academie ijvert immers voor het streekgebondene als vorm van cultuur. “Wij dansen toch ook geen Hawaaiaanse dansen met bananen of riet rond onze buik”….(dixit dr. Paul van den Bon). Een stelling waarover nog menigeen kan mediteren!

Inhoud:

  • Redactioneel.
  • Jaarverslag 1998. –  I Algemene werking. – II Werkgroepen.- III Algemene A.S.G. -werking – IV Financiën.
  • Maaseik, gastvrij en cultureel hart van de Maaskant, Algemener Statutaire Jaarvergadering met studieuitstap in Maaseik en het Maasland door Dirk Brentjens.
  • Over voedsel, drank en bijgeloof door Marc Gillis.
  • Confrérie van de Cruydtcoeck en het begijnhof van Diest door B.A. De Winne-De Bodt.
  • Academietijd: – Uit de Raad van Beheer met o.m. het afscheid van M.Groosman – Personalia: B. Ponnet – J. Habets- H. Jacobs – S. Wilsens – De A.S.G. in de actualiteit
  • Nederlandse keukenterminologie, Kraakamandels – komende activiteiten van de A.S.G.
  • Hutsepot met o.m. “Het Europa der (eet-) Culturen”.
  • Colofon.
  • Inhoud

Reeksnaam Academie voor de streekgebonden gastronomie
Uitgever Academie voor de streekgebonden gastronomie
Jaar 1998
Aantal pagina's 96
Rubriek Cultuurgeschiedenis, Economische en sociale geschiedenis, Sociale groepen en groeperingen, en Volkskunde
Periode 20ste Eeuw 2de helft - 1950 tot 2000
Regio België Overig en De Kempen (B)
Locatie 02-6