Lezing: “Leven met en na Auschwitz”” door Herman Teerhöfer

Wanneer

12/12/2023    
20:00 - 22:00

Waar

Kempenmuseum De Acht Zaligheden
Kapelweg 2, Eersel, Noord-Brabant, 5521 JJ, De Kempen

Lezing: “Leven met en na Auschwitz”” door Herman Teerhöfer

Herman Teerhöfer heeft 84 overlevenden van Auschwitz (in de leeftijd van 81 tot 97 jaar) geïnterviewd in Nederland, België, Duitsland, Israël, Engeland, Zweden en in Brazilië. Dit alles in de afgelopen negen jaar. In de lezing doet Herman verslag van de interviews en gaat hierbij in op de vraag waaruit mensen kracht putten in dergelijke extreme omstandigheden. Ook geeft hij antwoord op de vraag hoe deze mensen om zijn gegaan met hun traumatische ervaringen en zin gegeven hebben aan hun verdere leven. Aan de hand van korte videointerviewfragmenten (2 à 5 min) die Herman met Nederlandse Auschwitzoverlevenden gehouden heeft, licht hij toe hoe zij zich geestelijk staande hebben gehouden in Auschwitz en verschillende andere kampen, balancerend tussen hoop en vrees. Geïnterviewden hebben in verschillende kommando’s in Auschwitz gewerkt, zoals in het Auschwitzorkest, het Kanada kommando, het Philipskommando (Philips – Kamp Vught), het medisch kommando als arts etc..

Hun levensverhaal vormt het uitgangspunt. De unieke getuigenissen (sommigen hebben Anne Frank meegemaakt in Westerbork en Auschwitz) zijn voorbeelden van het zoeken naar krachtbronnen (geloof/zingeving) om weerstand te bieden aan gevangenschap, onderdrukking, ervaringen in Auschwitz en herinneringen aan dit vernietingskamp en aan andere concentratiekampen, zoals kamp Westerbork, kamp Vught, Buchenwald, Bergen-Belsen.

Hun levenskracht kan een voorbeeld zijn voor ons. Hun getuigenissen vormen ook een appèl tegen discriminatie en voor meer tolerantie in onze huidige samenleving. Vrede blijft een breekbaar begrip. Herman kan levendig en gepassioneerd vertellen, afgewisseld met audiovisuele videofragmenten. Ik laat alleen overlevenden van Auschwitz in woord en beeld zien, geen beelden van Auschwitz.

De overlevenden, meestal 90 plussers vertellen in balans en krachtvol hun verhaal.

Herman Teerhöfer (1975) is als geestelijk verzorger en theoloog werkzaam in drie verpleeghuizen in Tilburg. Zowel professioneel als privé zeer begaan met de vraag hoe mensen zin geven en waar mensen kracht uit putten, met name onder moeilijke omstandigheden. Hij heeft pastoraaltheologie gestudeerd aan de Universiteit van Tilburg en heeft een tweejarige post-academische klinische pastorale vorming afgerond aan de Radbouduniversiteit van Nijmegen. Zijn aandachtsgebieden zijn: geestelijke zorg aan ouderen, palliatieve zorg, getuigenissen over de Tweede Wereldoorlog, in het bijzonder levensverhalen van Auschwitz overlevenden.

Niet-leden zijn van harte welkom. Zij betalen 5 euro pp, maar krijgen daarvoor ook koffie en thee in de pauze. Inlichtingen bij Frans Teunis tel 0497-515188