Academie voor de Streekgeboden Gastronomie: Een Haspengouws receptenboek uit de 18de eeuw.

Titel Academie voor de Streekgeboden Gastronomie: Een Haspengouws receptenboek uit de 18de eeuw.
Omslag Cover of Academie voor de Streekgeboden Gastronomie: Een Haspengouws receptenboek uit de 18de eeuw. book
Content

Uitgegeven als: Academie voor de Streekgebonden Gastronomie: Mededelingsblad en Verzamelde Opstellen no 73 (jg 2001 nr 1)

Beneluxperiodiek voor voedingsgeschiedenis, streekgastronomie en toerisme.

Inleiding, de handschriften: herkomst en datering.

In 1984 stelde A. Van Bockyck het Provinciaal Archief- en Documentatiecentrum in de gelegenheid om twee 18de-eeuwse schriftjes uit familiebezit te fotokopiëren. Beide waren ongeveer 20×15.5 cm. groot. Na zijn overlijden op 4 december 1989 bleken de originelen verdwenen. In de loop der jaren groeide de idee om de recepten uit beide handschriften te publiceren. Zij leveren immers boeiende informatie over het culinaire en volkskundige erfgoed van het prinsbisdom Luik.
Zoals de meeste oude kookboeken veronderstellen ook deze receptenverzamelingen een zekere voorkennis van de gebruik(st)er. Deze ontbreekt op dit ogenblik echter voor een goed deel. Zij kan slechts vervangen worden door inzicht, experiment, ervaring en talent.
Enkele recepten worden gevolgd door een korte commentaar waarin zowel problemen van schrijfwijze en taalgebruik als culinaire vragen summier behandeld worden.

Inhoudsopgave:

Voorwoord

  • Inleiding –  De handschriften: herkomst en datering –  Transcriptie, parafrase en commentaar –  Algemene culinaire bemerkingen (Ingrediënten, Keuken en keukengerei – Potten, pannen, ketels en ander gerei – Maten en gewichten) – De overige recepten – Noten.
  • Keukenrecepten – Soepen – Vleesgerechten – Gevogelte – Vis – Sauzen – Zuivelproducten – Nagerechten – Gebak – Fruit – Siropen, likeuren en azijn.
  • Medicinale bereidingen – Hoofd – Ogen – Oren – Mond en tanden – Keel en borst – Ingewanden, breuken en aambeien – Blaas en nieren – Huid, brand- en andere wonden – Koorts – Varia.
  • Huishoudrecepten en Varia – Textiel – Vernis – Rattenvergif – Veeartsenijkunde – Visvangst – Varia.
  • Inhoudsopgave.
  • Colofon

Reeksnaam Academie voor de streekgebonden gastronomie
Auteur R. van Laere
Uitgever Academie voor de streekgebonden gastronomie
Jaar 2001
Aantal pagina's 126
Rubriek Cultuurgeschiedenis, Economische en sociale geschiedenis, Landbouw, veeteelt, jacht en visserij, en Volkskunde
Regio België Overig en De Kempen (B)
Locatie 02-6