Academie voor de streekgebonden gastronomie: Mededelingenblad en Verzamelde Opstellen 71

Titel Academie voor de streekgebonden gastronomie: Mededelingenblad en Verzamelde Opstellen 71
Omslag Cover of Academie voor de streekgebonden gastronomie: Mededelingenblad en Verzamelde Opstellen 71 book
Content

Periodiek voor voedingsgeschiedenis, streekgastronomie en toerisme, 18e. Jaargang nr. 3; november 2000

Uit Redactioneel:

Over het algemeen kunnen wij vaststellen dat het lid zijn van een kookclub, het deelnemen aan een zogenoemd kookseminarie, het participeren aan een exclusief kookfestijn, e.a. meer weg heeft van een sociologisch bovenlagencontact dan van een oprecht culinair gebeuren.
Door het deelnemen aan dat soort evenementen wordt eveneens het kleine kringetje van de lokale serviceclub doorbroken en opent het de weg naar andere netwerken.
Vooral onder invloed van een oprukkende veramerikanisering (gebruik van taal, nieuwigheden, sociale gewoonten….) ook bij onze nieuwe welstellenden en dit als ankerpunt voor het ontbreken van een traditioneel verfijnde eet- en leeftraditie, maakt het dat we vanaf de jaren 1950-1960 meer en meer een culinaire carrousel opmerken die dwars staat op een traditioneel opgebouwd culinair patroon.
Kortom, dit heeft niets meer gemeen met het smaakvol genieten van een klassieke of streekgebonden bereiding die een chef tot raffinement bracht en die men bovendien kan vergelijken met deze van een collega!

Inhoudsopgave:

Redactioneel

  • Een prijscourant uit de oude Noord-Limburgse (B) doos.
  • De geschiedenis van het symbolisme.
  • De Belleman.
  • Oude en nieuw specialiteiten.
  • Enkele Haspengouwse keukenrecepten uit de 19e. eeuw.
  • Het feestbrood in de nieuwjaarsperiode.
  • Patacons.
  • Initiatielessen-Patacons: 11 maart en 15 april 2000.
  • In Memoriam
  • Academieteit.
  • Verhuis Studie- en Documentatiecentrum.
  • A.S.G. in de actualiteit
  • Komende activiteiten.
  • Colofon.
Reeksnaam Periodiek voor voedingsgeschiedenis, streekgastronomie en toerisme
Uitgever Academie voor de streekgebonden gastronomie, Antwerpen
Jaar 2000
Aantal pagina's 95
Rubriek Cultuurgeschiedenis en Economische en sociale geschiedenis
Periode 19de Eeuw (Industrialisatie) - 1800 tot 1900, 20ste Eeuw 1ste helft -1900 tot 1950, 20ste Eeuw 2de helft - 1950 tot 2000, en 21ste Eeuw - 2000 tot heden
Regio De Kempen (B)
Plaatsnaam Antwerpen (B)
Locatie 03-5