Academie voor de streekgebonden gastronomie: Van Liefdesappel tot Vleestomaat

Titel Academie voor de streekgebonden gastronomie: Van Liefdesappel tot Vleestomaat
Omslag Cover of Academie voor de streekgebonden gastronomie: Van Liefdesappel tot Vleestomaat book
Content

D/2000/40.313/4

Voorwoord:

Na zijn gekende reeks over belangrijke inheemse vruchten (appelen, peren, kersen, pruimen, noten …. voor miljoenen) startte ons academielid Herman Vandommele in 1991 met een groentereeks. Hij publiceerde toen van “Kapucijner tot Doperwt”‘, waarnaar in de volgende teksten dikwijls wordt verwezen met de aanduiding “Erwtenboek”. Aldus is dit werk in feite het vervolg van deze nieuwe reeks.
Alhoewel de tomaat van oorsprong niet inheems is, heeft de A.S.G. van in het begin reeds aandacht voor de integratiegeschiedenis van de tomatenteelt in onze streken en meer bepaald in de regio Mechelen.
Zo publiceerden we in het eerste nummer van de eerste jaargang een bijdrage onder de titel: “behoort de tomaat tot de basiselementen van de Vlaamse keuken en zoja, bij welke bereidingen….”
Inderdaad, alhoewel men midden 19de. eeuw al volop likeur en confituur maakte van tomaten evolueerde de plant op het einde van die eeuw van fantasieteelt tot groente, mede wegens de verbeteringen aan de teelt tot de gekende rode vleestomaat-variëteiten. Vooral door het op smaak en kleur brengen van de traditionele groentesoep met tomaat was deze groente op korte tijd geïntegreerd in ons voedingspatroon en niet meer weg te denken uit onze dagelijkse keuken!.
In feite zou men zich bij deze vlugge aanvaarding de vraag kunnen stellen of de tomaat niet de volkse substitutie was van de granaatappel.
Merkwaardig is ook dat de tomaat de symboliek van de granaatappel “overerfde” als symbool van liefde, huwelijk en vruchtbaarheid. Ook de genezende waarde van de tomaat is overgenomen van de granaatappel: aanbevolen voor de behandeling van gewrichtsontstekingen!

Inhoudsopgave:

  • Inleiding.
  • Kinderen uit de nieuwe wereld.
  • De goudappel werd naar Europa overgebracht.
  • Van goud- tot liefdesappel.
  • De oude naam werd nog eens opgepoetst.
  • Tomaten gedurende de industriële eeuw in Europa.
  • Tomaten in de Verenigde Staten tot de 1ste. wereldoorlog.
  • Interbellum en oorlog.
  • Het interbellum tussen de twee wereldoorlogen in de USA.
  • Vooruit tot de tachtiger jaren.
  • De nieuwe wereld neemt het voortouw.
  • Recente ontwikkelingen en vooruitzichten op het nieuwe millennium.
  • Aan fornuis of uit blik, koud of warm.
  • Van gif tot gave.
    • Bibliografie
    • Abstract of the treatise
    • Over de auteur
    • Tomaat-Garnaal
    • Inhoudsopgave
    • Colofon

Reeksnaam Academie voor de streekgebonden gastronomie
Auteur Herman Vandommele
Uitgever Academie voor de streekgebonden gastronomie
Jaar 2000
Aantal pagina's 152
Rubriek Cultuurgeschiedenis, Economische en sociale geschiedenis, Landbouw, veeteelt, jacht en visserij, en Volkskunde
Regio België Overig en De Kempen (B)
Locatie 02-6