Een staat in een stad: Een boek over de oorsprong van Philips en zijn invloed op Eindhoven

Titel Een staat in een stad: Een boek over de oorsprong van Philips en zijn invloed op Eindhoven
Omslag Cover of Een staat in een stad: Een boek over de oorsprong van Philips en zijn invloed op Eindhoven book
Content

Voorwoord:

Vanaf het moment dat Gerard Philips in 1891 het fabriekje aan de Emmsasingel in Eindhoven kocht voor de productie van kooldraadlampen, is Philips een belangrijke rol gaan spelen binnen de ontwikkel;ing van Eindhoven. In eerste instantie zijn zowel de stad als het bedrijf nog relatief klein. Eindhoven kent in 1891 rond 4.500 inwoners en Philips start met een handjevol werknemers in een pand dat niet groter is dan 18 bij 20 meter. Na verloop van tijd groeit Philips uit tot het grootste bedrijf – en ook de grootste werkgever – binnen Eindhoven. De groei van de stad en het bedrijf loopt parallel en raken met elkaar verstrengeld. De stad verandert langzaam in een ‘company town’, wat wil zeggen dat het imago en de gang van zaken in belangrijke mate werden bepaald door het bedrijf dat er gevestigd was. Philips werd als het ware een ‘staat in de stad’. Naast de diverse fabriekscomplexen bouwde het bedrijf ook complete woonwijken en andere sociale voorzieningen binnen de stad, zoals scholen, parken, bakkerijen, slagers, drogisterijen, een schouwburg, een sportpark en dergelijke.
In dit boek ga ik in op de wijze waarop het bedrijf een eigen staat heeft weten te stichten binnen de stad. Daarin beschrijf ik de relatie tussen Philips en Eindhoven door de jaren heen,, om te kunnen duiden wat de waarde van het bedrijf is geweest voor de vorming en ontwikkeling van Eindhoven. De wijze waarop ik dit visualiseer, is middels een serie kaarten die de groei van zowel de stad als het bedrijf weergeven. Van daaruit maak ik een driedeling op het gebied van werk, wonen en sociale voorzieningen , die door middel van infographics, fotografie en tekst nader wordt toegelicht.

Inhoud:

Voorwoord

. Groei en ontwikkeling
. Werk, overzichtskaart
. Wonen, overzichtskaart
. Sociaal, overzichtskaart

Auteur Kaspar van Leek
Uitgever Kaspar van Leek
ISBN 978 90 9026406-6
Aantal pagina's 123
Rubriek Economische en sociale geschiedenis, Gebouwen en architectuur, en Nijverheid en industrie
Periode 19de Eeuw (Industrialisatie) - 1800 tot 1900, 20ste Eeuw 1ste helft -1900 tot 1950, 20ste Eeuw 2de helft - 1950 tot 2000, en 21ste Eeuw - 2000 tot heden
Regio De Kempen (NL) en Zuid-Oost Brabant
Plaatsnaam Eindhoven
Locatie 07-3