Eersel 1925-1940: verhalen en foto’s van mensen van toen; Deel 9 – Nieuwstraat en Bospoort

Titel Eersel 1925-1940: verhalen en foto’s van mensen van toen; Deel 9 – Nieuwstraat en Bospoort
Omslag Cover of Eersel 1925-1940: verhalen en foto’s van mensen van toen; Deel 9 – Nieuwstraat en Bospoort book
Content

Woord vooraf:

Hierbij het laatste deel van de serie, de Nieuwstraat en Bospoort. Na ongeveer zes jaar zijn de negen delen compleet. Dit deel maakt als het ware de cirkel rond.
De Nieuwstraat is evenals de Markt uitgegroeid tot een centrum, waar handel het dagelijkse leven beheerst. Tussen twee boerderijen door is er ooit een nieuwe straat aangelegd, de Nieuwstraat, die Eersel en Steensel ging verbinden.
De doorgang tussen de twee boerderijen heeft men de Pijp genoemd. Op de grond van de boerderij van fam. Paridaans werden een aantal nieuwe huizen gebouwd.
Destijds stonden in deze straat al diverse winkels en fabrieken. Daartussen een enkele boerderij o.a. van fam. Beex. De Nieuwstraat werd pas later doorkruist door de Bospoort en Schoolstraat. De jongensschool lag te midden van de landbouwvelden. Veel bebouwing dateert van begin 1900. Daarvan is veel al weer afgebroken voor grotere winkelpanden. Vier gebouwen hebben een prominente aanblik te weten de villa van fam. Moonen, de zuivelfabriek, de huizen van fam. Koten en van Dr. Vissers. Gelukkig vinden wij nog een aantal fraaie herenhuizen die behouden zijn. Helaas is de Landbouwschool ten prooi gevallen aan nieuwbouw.
Zo moest er nog veel ontwikkeld worden aan deze winkelstraat van Eersel, waar destijds de olieboer nog met paard en wagen het straatbeeld bepaalde.

Inhoud

Deel 9 is het laatste deel waarin u middels beeld en woord kennis kunt nemen van het leven in de Nieuwstraat en Bospoort in de jaren 1925/1940.

Reeksnaam Eersel 1925-1940: verhalen en foto's van mensen van toen (Deel 9)
Auteur Ria van de Ven - Jacobs
Uitgever Ria van de Ven - Jacobs
Jaar 2015
ISBN EAN 978-90-822873-1-8
Aantal pagina's 110
Rubriek Economische en sociale geschiedenis, Genealogie, en Toponymie
Periode 20ste Eeuw 1ste helft -1900 tot 1950
Regio De Kempen (NL) en Zuid-Oost Brabant
Plaatsnaam Eersel
Locatie 07-3