Lezing: “Een brede blik op erfgoed” door Rien de Visser

Wanneer

08/11/2016    
20:00 - 22:30

Waar

Streekmuseum De Achtzaligheden
Kapelweg 2, Eersel, 5521 JJ

Met deze presentatie gooit Rien de knuppel in het monumentenhok. Als alternatief voor een ‘enge monumentenzorg ‘ die het domein is van specialisten, pleit hij voor een brede kijk op al het erfgoed, dat samen het dorpskarakter uitmaakt en waarbij iedereen zich betrokken kan voelen. Daarvoor moet je net als in de natuur, gaan denken in biotopen, plekken leren lezen en leesbaar houden. Dat vraagt om flexibiliteit en creativiteit. De presentatie toont beelden van Noord Brabant tot Noordbergum en van Heeswijk tot Borkel en Schaft. Het gaat niet meer alleen over macht en pracht van heilig verklaarde monumenten. Dan verklaar je van kerken die samen niet echt behouden kunnen worden tenminste de toren als landmerk en cultuurbiotoop heilig. Er passeert een multifunctioneel keuterboerderijtje tot de Glazen boerderij van Schijndel. Van Eindhoven als stad die geen geschiedenis zou hebben tot Brabantse golfplaatbiotopen waar nu mannen in witte pakken verschijnen. Aan het einde van de presentatie komt met een blik op een plek het huis waar hij nu woont in beeld,

Huis De Drie Dobbelstenen in Heeswijk.  De geschiedenis van vader Dobbelsteen, die na het overlijden van zijn vrouw tot zijn dood pastoor van Borkel en Schaft zal zijn. Groot feest is het ook als zijn twee zonen priester worden en de drie heren Dobbelsteen in 1839 samen het Heilig Misoffer opdragen. Wat heeft dit verhaal gedaan met het huis waarin ze woonden?!

rien-de-visser

Rien de Visser(1947) was tot 1975 woonachtig in het poortgebouw van kasteel Heeswijk als jongste zoon van de 2de generatie slotbewaarders De Visser. Rien woont nu dus in het huis De Drie Dobbelstenen. Opleiding: gymnasium, planologisch onderzoek (NIROV) en mo aardrijkskunde. Planoloog Provincie Brabant, beleidsadviseur kunst, cultuur, cultuurhistorie bij de gemeente Uden en Eindhoven als wel de Provincie. Thans free-lance adviseur en publicist cultureel erfgoed. Specifiek: erfgoedbeleid, innovatie en creativiteit, topbiografie, bouwcultuur van alledag, de historie van de golfplaat( patent 1829). Geschiedenis kasteel Heeswijk.

Niet-leden zijn ook welkom en betalen 5 euro waarvoor koffie en thee wordt gepresenteerd.

Inlichtingen Frans Teunis 0497-515188