Lezing: “Prehistorische grafheuvels” door Liesbeth Theunissen

Datum: dinsdag 8 januari 2019
20:00 - 22:30

Locatie
Kempenmuseum De Acht Zaligheden


We kennen in onze omgeving de grafheuvels Toterfout en Halve Mijl en ze zijn al eeuwenlang zichtbaar. Op deze avond neemt Liesbeth deze grafheuvels opnieuw onder de loep.

Door de opgravingen, uitgevoerd door de Universiteit van Groningen (1948-1951), is veel bekend over het grafritueel van 3500 jaar geleden.. Ook latere studies, gebaseerd op het vondstmateriaal in het depot, hebben verrassende informatie opgeleverd. Daarbij komen de grafheuvels van toen en nu aan bod. Welke personen zijn er begraven?, Hoe liggen de grafheuvels in het landschap? Hoe groeven de archeologen vroeger op? En hoe bijzonder is het grafveld?. De antwoorden op deze en andere vragen zullen tijdens haar lezing de revue passeren.

Liesbeth Theunissen is archeoloog en werkzaam bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed in Amersfoort. Vanuit deze dienst doet zij onderzoek naar en geeft zij adviezen over overblijfselen uit de late prehistorie; de periode van 3000 tot 12 voor Chr.

Niet-leden zijn ook van harte welkom. Zij betalen 5 euro pp. Maar krijgen daarvoor ook koffie en thee in de pauze. Inlichtingen bij Frans Teunis tel.515188.