Als het regent zetten we “D’N TÔORE” binnen: veranderingen in Knegsel vanaf 1900 in woord en beeld

Titel Als het regent zetten we “D’N TÔORE” binnen: veranderingen in Knegsel vanaf 1900 in woord en beeld
Omslag Cover of Als het regent zetten we “D’N TÔORE” binnen: veranderingen in Knegsel vanaf 1900 in woord en beeld book
Content

Nadat Alex Peeters het initiatief had genomen voor de samenstelling van een boek over Knegsel, maar moest afhaken vanwege een verhuizing is zijn initiatief opgepakt door een 4-tal leden van de Heemkundevereniging De Hooge Dorpen; zij hebben ook de nodige ondersteuning gekregen van geïnteresseerde inwoners, waardoor in woord en beeld diverse ontwikkelingen in Knegsel vanaf 1900 beschreven konden worden. In dit met veel foto’s geïllustreerde boek  wordt aandacht besteed aan zo verschillende aspecten als Landbouw en Landschap, Kerk en school, Historie en tradities, Voorzieningen en middenstand en tenslotte aan de Verenigingen.

Inhoud:

1. Voorwoord

2. Knegsel rond het jaar 1900.

3. Landbouw en landschap – Historische elementen in het landschap – Langs de meetlat – De grote ontginningen – De afdeling Knegsel van de Boerenbond – De Jonge Boerenstand – Rijvereniging Sint Antonius Abt – Van boerin tot huisvrouw – Van Rooms Katholieke Boerinnenbond naar KVO – Het varken op de ‘leer’ – Door mechanisatie naar hogere opbrengst – Dorsvlegels, dorskasten en combines – Ruilverkaveling: de natuur in gevaar? – Hoog bezoek in de droge zomer van 1976.

4. Kerk en school – Knegselse pastoors in tijden van verandering – De taken en bevoegdheden van het kerkbestuur nemen toe – Heilige Antonius Abt, bid voor ons – Knegsel zingt – Van armenzorg naar gemeenschapswerk – Het onderwijs wordt steeds belangrijker – Vraag het maar aan meester Gijbels .

5. Historie en tradities – De periode 1900-1940: Knegsel komt in het nieuws – Knegsel brandt – De Burgerwacht: wapengekletter op de hei – Donkere jaren: 1940-1945 – Namen vertellen een verhaal – Trouwen of niet-trouwen – De rol van de buurt bij begraven en rouwen – Van jong overlijden naar een gezonde oude dag – Volksgebruiken en legenden.

6. Voorzieningen en middenstand – Van Olielamp naar Knegsel Allicht – Vroeg of laat leiden alle wegen naar Knegsel – Knegsel ontdekt als woondorp – Over herbergen, tapperijen en cafés – De Leenhoef: de huiskamer van het dorp – Kruideniers en verdere negotie – Neutkens: Knegselse ondernemers – Van Buul: Knegselse ondernemers – Van de Ven: Knegselse ondernemers.

7. Verenigingen – Gilde Sint Monulphus en Gondulphus – Van vastenaovond tot Carnaval – De Jagersvereniging Knegsel – Knegselse Boys: veel spelers achter de bal – Fortuna gooit al 50 jaar de bal in de korf – Heide Echo is niet meer weg te denken – De Katholieke Bond van Oudereen is nog jong – Van JOC naar Theatergezelschap ’t Ros – Bij de Stichting Jeugdbelangen staat het kind centraal.

Auteur Mia Geerts-van Dooren; Riek van Ham-Gijbels; Frans Klaasen; Mat Theunissen
Uitgever Heemkundevereniging 'De Hooge Dorpen' Vessem Wintelre Knegsel.
Jaar 2007
ISBN 978-90-77747-17-9
Aantal pagina's 335
Rubriek Heemkunde algemeen
Periode 20ste Eeuw 1ste helft -1900 tot 1950, 20ste Eeuw 2de helft - 1950 tot 2000, en 21ste Eeuw - 2000 tot heden
Regio De Kempen (NL)
Plaatsnaam Knegsel
Locatie 02-3-22