Lezing: “ De archeologie van boeren, burgers en elites in de middeleeuwse Kempen” door Nico Arts

Wanneer

09/05/2017    
20:00 - 22:30

Waar

Streekmuseum De Achtzaligheden
Kapelweg 2, Eersel, 5521 JJ

De afgelopen decennia is in de Kempen zeer veel nieuwe archeologische informatie verzameld. Voorafgaand aan de toegenomen verstedelijking van het platteland zijn tijdens opgravingen honderden hectaren bodemarchief in kaart gebracht. Hierdoor is de Kempen samen met andere delen van oostelijk Noord-Brabant deel geworden van het in archeologisch opzicht meest intensief onderzochte landschap van Europa. Veel van de nieuwe informatie betreft de ingrijpende veranderingen gedurende de middeleeuwen (tussen ongeveer de jaren 400 en 1500 van onze jaartelling). Het gaat over zowel de plekken waar men woonde en het grafritueel van plattelanders, burgers en elites. Tijdens de lezing zal aan de hand van beeldmateriaal een samenvatting worden gegeven van de nieuwe kennis.

Nico Arts was reeds als scholier actief in de archeologie van de Kempen. Vervolgens studeerde hij archeologie aan de Universiteit van Amsterdam. Sindsdien werkt hij als archeoloog in de gemeente Eindhoven. Begin dit jaar voltooide hij een proefschrift over de archeologie van stad en platteland in de noordelijke Kempen in de jaren 1100-1650. Momenteel werkt hij aan de verslaglegging van enkele complexe opgravingen in de gemeente Eindhoven.

Niet-leden zijn ook van harte welkom. Zij betalen 5 euro pp, maar krijgen daarvoor ook koffie en thee in de pauze. Inlichtingen bij Frans Teunis tel 515188